Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret 70. obljetnici

VIDEO Poljski kovač iskovao novi natpis za zloglasni logor Dachau: 'Bilo me strah'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U memorijalnom centru na mjestu nekadašnjeg zloglasnog nacističkog koncentracijskog logora Dachau obavljaju se posljednje pripreme za obilježavanje 70. godišnjice oslobađanja.

Jedna od posljednjih stvari koja još nije na mjestu je natpis Arbeit macht Frei ili Rad oslobađa. Natpis koji su postavili nacisti ukraden je prošle godine. Za komemoraciju se izrađuje replika.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Slika nije dostupna 70. obljetnica oslobađanja Evo zašto Putin nije pozvan u Auschwitz

U maloj kovačnici u Biberbachu nedaleko od zloglasnog nacističkog konclogora Dachau stvara se novi natpis Arbeit macht Frei ili Rad oslobađa. Original je iz logora ukraden krajem prošle godine. Policija ga još nije pronašla pa je uoči skore godišnjice oslobađanja Dachaua Michaelu Poitneru povjeren zadatak izrade replike.

'Prvo smo morali istražiti točan izgled originalnih ulaznih vrata. Uglavnom s fotografija, ali i informacija koje nam je dao memorijalni centar kao i interneta jer su brojni turisti fotografirali ulaz i natpis sa svih strana i iz svih perspektiva. Izmjerili smo okruženje ulaznih vrata i napravili vjeran crtež prije nego što smo počeli kovati slova', rekao je Michael Poitner, kovač.

Dachau: Ukradena vrata s natpisom 'Arbeit mach frei'!

Dachau je bio prvi konclogor u Njemačkoj. Otvoren je tek nekoliko tjedana nakon Hitlerova dolaska na vlast. Cinični natpis nacisti su stavili na ulaz u kamp. Prema službenim podacima, od otvaranja 1933. do oslobađanja kampa 1945. kroz njega je prošlo više od 200.000 ljudi. Gotovo 32.000 su ubijene.

'U početku sam bio pomalo zabrinut što ću obnoviti cinični nacistički natpis. Ali onda sam shvatio da to činim za memorijalni centar koji na godinu posjeti 800 tisuća ljudi kako bi zapamtili da se holokaust nikada više ne smije dogoditi', kaže Pointer.

Poitner uvjerava da replika možda tek koji milimetar odstupa od originala. Natpis će biti postavljen na ulazna vrata do 3. svibnja kada će se obilježiti 70. godišnjica dolaska američke vojske i oslobađanja logora. Na ceremoniji se očekuje oko 100 preživjelih logoraša, a pridružiti će im se i aktualna njemačka kancelarka Angela Merkel.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene