Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opustošena sela

Poplave u Sjevernoj Koreji: 'Najveća katastrofa' nakon Drugog svjetskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poplave na sjeveroistoku Sjeverne Koreje u kojima je poginulo ili nestalo više stotina osoba, "najveća su katastrofa" u zemlji nakon Drugog svjetskog rata, izvijestila je službena agencija KCNA.

Agencija KCNA ne daje točan broj poginulih i nestalih ali po UN-u, radi se o 138 mrtvih i 400 nestalih duž rijeke Tumen. Rijeka dijelom čini granicu između Sjeverne Koreje s jedne strane te Kine i Rusije s druge.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Voda koja se prelila opustošila je sela i uništila kuće te tisućama osoba treba hitan smještaj i pomoć u hrani. "Poplave izazvane tajfunom koji je pogodio pokrajinu Sjeverni Hamgyong između 29. kolovoza i 2. rujna najgora su katastrofa poslije oslobođenja 1945., nakon japanske kolonijalne okupacije", javlja KCNA.

Po prvi put agencija iznosi brojčane podatke o raseljenima, objavivši da je 68.900 osoba moralo napustiti domove. UN govori o 107.000 raseljenih.

Najmanje 29.800 stanova i 900 javnih zgrada uništeno je dok je 180 cestovnih dionica i više od 60 mostova pretrpjelo velike štete, dodaje KCNA. Prekinuta je struja i komunikacijske veze, po istom izvoru. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene