Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U mjesec i pol s 500 na 7500 zaraženih

COVID inspekcija u trgovačkim centrima: Sve gore stanje u susjednoj državi, na snagu stupio novi režim mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inspekcije u Crnoj Gori intenzivno kontroliraju trgovačke centre nakon što je u subotu stupila na snagu odluka zdravstvenih vlasti da u te objekte mogu ući jedino potpuno imunizirane osobe, one s negativnim testom na koronavirus ili one koje su zarazu preboljele.

Tu odluku crnogorska vlada donijela je u sklopu pooštravanja epidemioloških mjera, nakon što je broj zaraženih koronavirusom za mjesec i pol porastao s 500 na sedam i pol tisuća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Nakon snažnog potresa u Crnoj Gori deseci naknadnih udara: ''Ne možemo reći što će biti'' Do Kwon uhićen u Crnoj Gori Terra-Luna projekt Crnogorci uhvatili prevaranta teškog 40 milijardi dolara: Kralja kriptovaluta izručit će Južnoj Koreji

Iste uvjete od ranije moraju ispunjavati gosti u unutarnjem dijelu ugostiteljskih objekata i u noćnim klubovima.

Nove mjere ukidaju status djelomično cijepljene osobe koja je primila samo jednu dozu cjepiva i digitalne će covid potvrde odsad biti valjane samo ako osoba ispunjava uvjet da je prošlo 14 dana od druge doze cjepiva.

Mjere predviđaju i da će od 14. rujna u Crnu Goru moći ući samo osobe koje imaju negativan test na koronavirus, koje su potpuno cijepljene ili su u posljednjih pola godine preboljele zarazu.

Tijekom ljeta u Crnu Goru se moglo ući bez ograničenja, a otvaranjem granica ta zemlja je imala gotovo rekordnu posjetu turista, uglavnom iz regije i istočne Europe.

Obrazlažući nove mjere crnogorska ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da su se zdravstvene vlasti opredijelile prednost dati cijepljenju umjesto policijskog sata na teritoriju države.

"Ohrabrujuća činjenica je da je u Crnoj Gori 45 posto punoljetnih građana cijepljeno barem prvom dozom, ali taj postotak mora biti značajno bolji", istakla je Borovinić Bojović.

Školska godina u Crnoj Gori počela je 1. rujna, a broj zaražene djece u školama i vrtićima je ispod 0,2 posto, pa će nastava trajati sve dok to bude moguće, a učenici će prijeći na on-line nastavu samo ako bude nužno.

Crna Gora posljednjih tjedana bilježi u prosjeku oko 550 oboljelih na dnevnoj razini.

Ukupan broj zaraženih od početka pandemije prešao je 120 tisuća, što je gotovo jedna petina ukupnog stanovništva Crne Gore.

Crnogorske zdravstvene vlasti su sredinom ožujka, kada je ta zemlja bila u vrhu država Europe po broju inficiranih u odnosu na broj stanovnika, uvele oštre epidemiološke mjere, među ostalim policijski sat i zatvaranje ugostiteljskih objekata.

Nakon 6 tjedana te mjere su dale rezultate i broj oboljelih je naglo opao, što je dopustilo crnogorskoj vladi da otvori granice i ukine većinu epidemioloških mjera, te sredinom svibnja počne akciju masovnog cijepljenja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene