Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je popis najopasnijih bakterija s ciljem da potaknu razvoj lijekova.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je popis bakterija najopasnijih za ljude uz upozorenje da liječnicima ponestaje mogućnosti liječenja.

Vezani članci Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije WHO prikuplja dokaze o zločinima u Ukrajini: "Napadi na zdravstvene ustanove kršenje su humanitarnog prava" Slika nije dostupna Europarlamentarci pozvali na ograničavanje upotrebe antibiotika: "Ako ništa ne učinimo, do 2050. će otporne bakterije uzrokovati više smrti od raka"

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak poručili su kako popis objavljuju jer žele potaknuti razvoj lijekova za bakterije otporne na lijekove, uključujući salmonelu i zlatni stafilokok.

Marie-Paule Kieny iz Svjetske zdravstvene organizacije objasnila je da, ako se takvi prioriteti prepuste isključivo silama tržišta, novi antibiotici koji su nam hitno potrebni neće biti razvijeni na vrijeme. Procijenila je da će biti potrebno i do 10 godina za nove lijekove.

U Agenciji tvrde i da bakterije s popisa mogu uzrokovati fatalne infekcije, najčešće ljudima s oslabljenim imunološkim sustavom.

Na vrhu popisa je Acinetobacter baumannii bakterija, točnije grupa bakterija koje uzrokuju niz bolesti od upale pluća do raznih drugih infekcija.

WHO je popis razvio u suradnji sa Sveučilištem Tubingen u Njemačkoj, a pri izradi su se, među ostalim, fokusirali na to zahtijeva li liječenje dug boravak u bolnici i koliko lijekova trenutno postoji, piše NY Daily News.

Inače, u posljednjih nekoliko godina zabilježeno je nekoliko slučajeva u kojima su pacijenti bili otporni na colistin, antibiotik koji se koristi u krajnjoj nuždi.

Stručnjaci se boje da će bakterije otporne na colistin svoje osobine proširiti na druge bakterije koje su već otporne na češće korištene antibiotike što bi dovelo do stvaranja bakterija koje ne bi mogao uništiti nijedan poznati lijek.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti svake godine u SAD-u od infekcija urzokovanih rezistentnim bakterijama godišnje umre 23.000 ljudi.

Pročitajte popis bakterija koje je izdvojio WHO.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju