Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv bakterija

Pronađeni antibiotici koji bi mogli donijeti revoluciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski biolozi pronašli su prirodne antibiotike u špiljama Sibira. I to one koji bi mogli donijeti revoluciju u borbi protiv bakterija otpornih na postojeće lijekove.

U sibirskim špiljama u blizini Bajkalskog jezera skriva se blago. Ni dijamanti, ni zlato već bakterije, izvor prirodnih antibiotika.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Vladimir Zelenski Grade obrambene strukture Vladimir Zelenski upozorava na veliku rusku ofenzivu: "Znam kada će napasti"

"Mnoge špilje na ovom području starije su od Bajkalskog jezera, starije više od 30 milijuna godina. Naše je istraživanje posvećeno tome kako je nastala bakterija, kako je očuvana 30-40 milijuna godina i što proizvodi", rekao je biolog Denis Aksenov-Gribanov.

Pronađene bakterije sintetiziraju antibiotike što bi moglo pomoći u razvijanju antibiotika za takozvane superbakterije otporne na sve, a procjenjuje se da bi upravo one mogle ubiti 10 milijuna ljudi svake godine.

"Bajkal je jedinstven eko-sustav u kojem možemo naći mnoge organizme koji imaju jedinstvena svojstva, a koja se mogu koristiti za stvaranje novih tehnologija ili imati biotehnološku primjenu", rekao je biolog Maksim Timofejev.

Špilje u Sibiru netaknute su oaze. Ruski ih znanstvenici već neko vrijeme istražuju i uzeli su uzorke Mjesečeva mlijeka, kako nazivaju otkrivene supstance.

"Sada je naš cilj povećati broj antibiotika za praktičnu primjenu. Prikupili smo mnogo uzoraka, ali moramo biti vrlo usredotočeni kako ne bismo trošili resurse, a dobili antibiotik koji se može koristiti", kaže Denis Aksenov-Gribanov, biolog.

Niz antibiotika u završnoj je fazi istraživanja. Surađuju sa znanstvenim institucijama i ruskim farmaceutskim tvrtkama. Neki od tih antibiotika koriste se na farmama pilića, a konačan je cilj antibiotik za čovjeka.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene