WHO je objavio novi, ažurirani popis lijekova koji moraju biti u skladištu svake države u slučaju nuklearnog napada. Također su naveli i "političke savjete" za njihovu odgovarajuću uporabu. Te zalihe uključuju lijekove koji sprječavaju ili smanjuju izloženost zračenju ili liječe ozljede nakon što je već došlo do izloženosti.


Svjetska zdravstvena organizacija izdala je priopćenje u kojem je navela kako je izdala publikaciju i ažurirala popis lijekova čije zalihe trebaju biti spremne u slučaju nuklearne opasnosti i izloženosti radijaciji.

"U hitnim slučajevima zračenja, ljudi mogu biti izloženi zračenju u dozama koje se kreću od zanemarivih do po život opasnih. Vlade moraju omogućiti hitno liječenje onima kojima je potrebno", rekla je dr. Maria Neira, vršiteljica dužnosti pomoćnice glavnog direktora WHO-a, navedeno je u priopćenju.

"Ključno je da su vlade spremne zaštititi zdravlje stanovništva i odmah reagirati u hitnim slučajevima. To uključuje spremanje zaliha lijekova koji će spasiti živote i koji će smanjiti rizike i liječiti posljedice zračenja", dodala je Neira.

Ova publikacija zamjenjuje izvješće WHO-a iz 2007. godine.

Ključno je smanjenje unosa i izbacivanje radionuklida iz tijela, priopćili su i naveli tipične lijekove koji bi trebali biti korišteni u slučajevima izloženosti radioaktivnom zračenju.

"Stabilni jod, koji se primjenjuje kako bi se spriječilo ili smanjilo izlaganje štitnjače radioaktivnom jodu; Berlinsko modrilo za uklanjanje radioaktivnog cezija iz tijela; Cinkov ili kalcijev dietilentriamin penta-acetat (DTPA) koji se koristi za tretiranje unutarnje kontaminacije transuranijskim radionuklidima; Citokini koji se koriste za ublažavanje oštećenja koštane srži, u slučaju akutnog radijacijskog sindroma (ARS); i Ostali lijekovi koji se koriste za liječenje povraćanja, proljeva i infekcija", navedeno je. 

Joe Biden Biden odgovorio Putinu: "Nuklearni rat se ne može dobiti. Svijet bi trebao prepoznati što ova nečuvena djela doista jesu"

WHO se pri tom obvezao da će u hitnim zdravstvenim slučajevima pomoći u nabavi ili dijeljenju medicinskih potrepština među zemljama.

"Ovaj ažurirani popis kritičnih lijekova bit će ključni alat za pripravnost i spremnost naših partnere da identificiraju, nabave, skladište i pravodobno isporuče učinkoviti lijek onima koji su izloženi riziku ili takvom događaju", rekao je dr. Mike Ryan, izvršni direktor WHO-ovog Programa za hitne zdravstvene situacije.

Nuklearna katastrofa (Ilustracija: Getty) Zastrašujući sustav koji može izazvati uništenje svijeta za 30 minuta: Ruska "Mrtva ruka" as je u rukavu koji je štiti od nuklearnog napada

S obzirom na to da izloženost visokim razinama zračenja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica ili čak smrti, važno je da nacionalne vlade što brže reagiraju na takav događaj. Za adekvatan odgovor je ključna koordinacija lokalnih, nacionalnih i međunarodnih tijela, navedeno je u priopćenju WHO-a od petka. 

Detaljno priopćenje pogledajte OVDJE. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju