Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni na sve

SAD u stanju pripravnosti uoči godišnjice smrti Bin Ladena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke savezne vlasti pozvale su lokalne snage reda na pojačani oprez uoči prve godišnjice smrti Osame bin Ladena, ističući istodobno kako nema naznaka vjerodostojne prijetnje silom ili urote protiv SAD-u povezane s tom obljetnicom, 2. svibnja.

FBI, ministarstvo domovinske sigurnosti i Sjeverno zapovjedništvo američkih Oružanih snaga (NORTHCOM) poslali su zajedničku obavijest lokalnim i državnim policijama u srijedu navečer, kao podsjetnik da Al Kaida i njezine podružnice još uvijek teže napadu na SAD, izvijestila je u četvrtak američka TV mreža CBS News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godina bez većih promjena Godinu dana od likvidacije Osame bin Ladena svijet nije bitno drugačiji Slika nije dostupna Nema urota, nema teorija zavjere Pogledajte memorandum koji je zapečatio sudbinu Osame bin Ladena

>> Objavljena snimka Bin Ladenovih udovica

Radikalne džihadističke web stranice i dalje zagovaraju napade na američke ciljeve, a američki dužnosnici ističu da sve jači ogranci Al Kaide, poput jemenskog ogranka Al Kaide Arapskog poluotoka (AQAP) i somalijskog Al Šababa, predstavljaju najveću opasnost.

AQAP je stalna briga zapadnih protuterorističkih službi od 2009., kada je jedan od njezinih bombaša samoubojica zamalo srušio američki putnički zrakoplov iznad Detroita na Božić. U posljednjih šest mjeseci, protuteroristički dužnosnici zabilježili su porast broja obavještajnih podataka o potencijalnim prijetnjama te skupine, rekli su obavještajni dužnosnici govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Dužnosnici su zabrinuti da terorističke skupine "namjeravaju razviti urote na više fronti, uključujući obnovljena nastojanja da napadnu zapadno zrakoplovstvo", navodi se u zajedničkom obavještajnom biltenu koji su u srijedu objavili NORTHCOM, FBI i ministarstvo domovinske sigurnosti.

Teroristička skupina AQAP dva puta je pokušala napasti letove za SAD i smatra se najaktivnijim ogrankom Al Kaide, koja novači muslimane iz zapadnih zemalja. Ostale podružnice Al Kaide, uključujući Al Šabab u Somaliji, obećale su da će osvetiti smrt Bin Ladena. Iako obavještajni dužnosnici nisu otkrili znake aktualnih urota protiv SAD-a, dužnosnici su ipak pozvali snage reda na budnost.

"Ostajemo zabrinuti da teroristi koje obavještajna zajednica i snage reda još nisu identificirali, mogu nastojati pripremiti ili izvesti napad s malo ili bez upozorenja, oko godišnjice smrti Bin Ladena", upozorava se u obavještajnom biltenu.

Pojačane mjere sigurnosti također su uočljive u inozemstvu, u američkim veleposlanstvima. Primjerice, veleposlanstvo SAD u Pakistanu izdalo je novo sigurnosno upozorenje Amerikancima u toj zemlji. Bijela kuća u četvrtak je objavila da se istražuju potencijalne prijetnje protiv SAD-a uoči obljetnice smrti Bin Ladena, ističući da nema konkretnih dokaza o planiranim napadima.

"Trenutačno nemamo vjerodostojnih informacija da terorističke organizacije, uključujući Al Kaidu, planiraju napade na SAD koji bi se podudarili s godišnjicom smrti Bin Ladena", rekao je glasnogovornik Bijele kuće, Jay Carney.

Vođa terorističke mreže Al Kaida, Osama bin Laden, likvidiran je u akciji američkih mornaričkih komandosa u svom višegodišnjem skloništu u pakistanskom gradu Abbottabadu u zoru 2. svibnja 2011., odnosno 1. svibnja po američkom vremenu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene