Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ofenziva vlasti iz Kijeva

Počinje protuteroristička akcija na sjeveru Donjecka, proruski separatisti se predali u Kramatorsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napetosti na istoku Ukrajine ne prestaju, no nekih pomaka možda i ima. S druge strane, u tijeku je protuteroristička operacija u Donjecku, prema riječima privremenog ukrajinskog predsjednika Turčinova.

17:00 Ukrajinske vojne snage upale su u zračnu luku u Kramatorsku, pri čemu je četvero protuvladinih aktivista poginulo, a dvoje ih je ranjeno, prenosi agencija RIA Novosti.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

Ukrajinske vojne snage preuzele su kontrolu nad zračnom lukom, između Karamatorska i Slavjanska na istoku Ukrajine, dok su kolone tenkova ukrajinske vojske snimljene su kako idu prema Slavjansku.

Agencija Reuters prenosi kako ukrajinska policija tvrdi da su se proruski separatisti dobrovoljno predali u gradu Kramatorsku.

Turčinov: Rusi imaju grube planova za destabilizaciju Ukrajine

Rusija ima vrlo grube planove za destabilizaciju juga i istoka Ukrajine i izvan istočne regije Donjeck u kojoj već nekoliko dana traje pobuna proruskih pobunjenika, rekao je u utorak privremeni predsjednik Oleksandar Turčinov.

Obama i Putin obavili 'iskren i izravan' telefonski razgovor

"Ruski su planovi bili i ostali vrlo grubi. Uz Donjeck oni žele 'zapaliti' istok i jug Ukrajine, od Harkiva do Odese", rekao je Turčinov.

Naoružani proruski pobunjenici u ponedjeljak su na istoku Ukrajine krenuli u ofenzivu, od ruskoga predsjednika Vladimira Putina tražeći pomoć. "Donjeck je u velikoj opasnosti. Uz ruske elitne postrojbe i teroriste ondje se nalaze tisuće Ukrajinaca koje je zavela ruska propaganda, kao i stotine tisuća nevinih Ukrajinaca", upozorio je Turčinov, najavivši "protuterorističku akciju na sjeveru Donjecka koja će se voditi postupno, odgovorno i promišljeno".

"Cilj operacije je zaštititi ukrajinske građane, prekinuti teror, kriminal i pokušaje 'komadanja' zemlje", rekao je Turčinov. Ukrajinska vlada u nedjelju je najavila pokretanje protuterorističke operacije širokih razmjera, no nakon toga nije zabilježena nikakva važnija akcija.

NATO poziva Rusiju na povlačenje trupa s granice

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u utorak je pozvao Rusiju da "smanji svoj pritisak" u ukrajinskoj krizi na način da povuče svoje trupe koje su u velikom broju razmještene blizu granice.

"Iznimno sam zabrinut zadnjim razvojem situacije u Ukrajini, nastavkom nasilja kojemu pribjegavaju manje grupe separatista te vojnim pritiskom Rusije na ukrajinske granice", rekao je Rasmussen po dolasku na sastanak ministara obrane EU-a.

"Pozivam Ruse da smanje pritisak u ovoj krizi, da povuku svoje trupe s granica kako bi se okončala destabilizacija Ukrajine te pokažu kako ta zemlja ne podupire nasilje proruskih separatista. Rusija mora prestati biti kamen spoticanja i mora početi sudjelovati u postizanju rješenja", kazao je.

Rasmussen bi europskim ministrima trebao predstaviti mjere što ih je poduzeo Atlantski savez, a cilj je jamčiti sigurnosti zemljama istočne Europe, osobito baltičkim državama, te Poljskoj i Rumunjskoj. Da bi se stanovništvu dao osjećaj sigurnosti ondje su privremeno poslani zrakoplovi-radari tipa Awacs.

I SAD je na područje baltičkih zemalja poslao šest lovaca-bombardera tipa F-15, dvanaest tipa F-16 te tri transportna zrakoplova u Poljsku. Ostale europske zemlje, među kojima Francuska i Velika Britanija izrazile su spremnost poslati onamo svoje zrakoplove ukoliko to od njih u idućih nekoliko tjedana zatraži NATO. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene