Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudski postupak protiv petorice optuženika za zavjeru u svrhu blaćenja ugleda sadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja prije izbora 2007., među kojima je i bivši francuski premijer Dominique de Villepin, počeo je u ponedjeljak pred sudom u Parizu, javile su svjetske agencije.


Taj slučaj, poznat kao 'afera Clearstream', seže još u 2003., kad su Villepin i Sarkozy bili ministri u vladi desnog centra predsjednika Jacquesa Chiraca i ogorčeni politički suparnici, jer se očekivalo da će se obojica kandidirati za predsjednika Francuske na izborima 2007., na kojima Villepin na koncu nije sudjelovao, a Sarkozy je pobijedio. No, rašireno je mišljenje da je cijeli proces zapravo obračun dvojice političara koji se međusobno ne podnose i koji bi mogao imati ozbiljne posljedice na status politike i političara u francuskom društvu.

Vezani članci Slika nije dostupna Sarkozyjev gaf: Optuženike prozvao osuđenicima Slika nije dostupna Villepin pod istragom zbog klevetanja Sarkozyja

'Ja sam ovdje zato što je tako odlučio jedan čovjek. Ovdje sam zbog pomame jednog čovjeka, Nicolasa Sarkozyja, koji je i predsjednik Francuske Republike. Odavde ću izaći slobodan i neokaljan u ime francuskog naroda', rekao je de Villepin pri ulasku u parišku Palaču pravde. U središtu afere je popis iz 2003. s oko 200 visokih francuskih političkih i drugih dužnosnika, među kojima i Sarkozy, koji su u luksemburškoj financijskoj instituciji Clearstreamu navodno imali tajne račune na kojima je bio novac od mita koji su dobili prilikom prodaje fregata. Skandal je izbio 2004., kad je jedan sudac anonimno dobio računalni disk s tim popisom i svim optužujućim podacima, za koji potom utvrđuje da je lažan, nakon čega državno tužiteljstvo pokreće istragu kako bi otkrilo autora popisa i osobe odgovorne za njegov izlazak u javnost. (Hina)