Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuski premijer svjedočio 17 sati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuskog premijera Dominiquea de Villepina saslušavala su u četvrtak i petak 17 sati dva suca na posebnom saslušanju o aferi Clearstream, s kojom se povezuje i ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy, najvjerojatniji kandidat desnice na predstojećim predsjedničkim izborima.

Saslušanje koje je počelo u četvrtak prijepodne na financijskom odjelu pariške Palače pravde završeno je rano ujutro u petak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Politička urota' De Villepin oslobođen svih optužbi u aferi Clearstream Slika nije dostupna Afera Clearstream Sarkozyjev gaf: Optuženike prozvao osuđenicima

Po izlasku Villepin je kazao kako se trudio odgovarajući sucima "iznijeti istinu" na tom "maratonskom" saslušanju, prenosi AFP.

Suci su nastojali odrediti što je navelo šefa vlade da potajno naredi istragu lažnih računa u luksemburškoj financijskoj instituciji Clearstream, koji su povezani s navodnim tajnim provizijama na prodaju fregata Tajvanu.

To posebno saslušanje premijera dopustilo je vijeće ministara 6. prosinca.

Takav postupak imao je samo jedan presedan u nedavnoj francuskoj povijesti, kad je socijalist Lionel Jospin saslušan zbog afere ilegalnog financiranja njegove stranke početkom 1990.-ih godina.

Status običnog "svjedoka" znači da se Villepina zasad ne tereti krivično.

Suci su u saslušanju pokušali utvrditi je li Villepin pokrenuo
istragu u slučaju Clearstream kako bi naštetio ugledu svog glavnog rivala na desnici, ministra unutarnjih poslova Sarkozyja, čije se ime spominjalo u toj aferi.

Slučaj Clearstream pokrenut je 2004. kad su u anonimnom pismu Sarkozy i još neki visokopozicionirani političari optuženi da imaju tajne račune u Luksemburgu na kojima se nalazi novac od provizije dobivene za prodaju fregata Tajvanu. Te su se optužbe pokazale lažnima, a Sarkozy tvrdi da je bila riječ o pokušaju njegovog diskreditiranja, javlja Reuters.

Prije nego je prošle godine postao premijerom, Villepin je dva puta pokrenuo tajnu istragu o tom slučaju, a o tome nije izvijestio tadašnjeg premijera ili suca koji je u redovnom postupku bio zadužen za slučaj.

Villepin tvrdi da je po dužnosti morao pokrenuti istragu kao tadašnji ministar vanjskih, a nakon toga i unutarnjih poslova, te da nije nastojao destabilizirati Sarkozyja.

Skandal je ponovno postao aktualan uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine na kojima će se socijalističkoj kandidatkinji Segolene Royal najvjerojatnije kao predstavnik desnice suprotstaviti Sarkozy.

Villepin je ranije rekao da se ne namjerava upustiti u utrku za
predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene