Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pustinjski dio Libije

Pobunjenici zauzeli grad Sebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Seba u južnom pustinjskom dijelu Libije pod kontrolom je boraca libijske Nacionalnog prijelaznog vijeća, rekao je za France presse dužnosnik zadužen za regiju Sebu u sklopu NTC-a, Abdelmadžid Seifenasr.

'U potpunosti smo preuzeli kontrolu nad gradom Sebom. Pobuni su se pridružili svi uključujući i pristalice Gadafija', rekao je Sefenasr, dodavši kako manja, neorganizirana skupina boraca i dalje sporadično pruža otpor.

Borci NTC-a u srijedu su najprije zauzeli zračnu luku, a potom i grad Sebu. Kako prenose mediji, naišli su na nešto snažniji otpor nego što su očekivali u nastojanjima da zauzmu gradove Bani Valid i Sirt.  Seba je na strateški važnome mjestu, jer je geografski posljednji značajniji libijski grad prije pustinje, koja je bila glavni izlazni put za bijeg nekoliko članova Gadafijeve obitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pod zaštitom plemena Tuarega Vjeruje se da se Gadafi skriva nedaleko Hadamisa Slika nije dostupna Pobunjenici u Libiji pronašli kemijsko oružje

Palestinci na ulicama većih gradova

Tisuće Palestinaca okupile su se u srijedu ujutro na ulicama i trgovima većih gradova Zapadne Obale, želeći na taj način poduprijeti zahtjev palestinskih vlasti za primanjem u članstvo UN-a.

Najviše se ljudi okupilo u Ramalahu, sjedištu Palestinske samouprave, ali i u Nablusu, Hebronu, Betlehemu te Jerihonu. Na vojnoj kontrolnoj točki Kalandiji, glavnome prijelazu između Jeruzalema i Ramalaha sukobili su se prosvjednici i izraelski vojnici. U Ramallahu se nekoliko tisuća Palestinaca okupilo u središtu grada. 'Nacionalna kampanja za Palestinu: 194 države', pisalo je na velikom transparentu dok su okupljeni izvikivali: 'Narod želi oslobođenje Palestine!'

'Tražimo da svijet prizna našu državu, jer nam je to obećano prije više od 60 godina', rekla je gradonačelnica Ramalaha Leila Ganan. Palestinski dužnosnici ranije su rekli kako okupljanja neće biti nasilna te da će se održati unutar palestinskih gradova da bi se izbjegli sukobi s izraelskom vojskom razmještenom izvan gradova, osobito na cestama. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene