Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održano mirno okupljanje

O Plenkoviću u Mostaru: ''Očekujem da šok i ogorčenost koje smo doživjeli posljednjih dana budu transformirani u odlučnost''

Josip Merdžo gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Josip Merdžo gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrija Jarak uživo iz Mostara (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak uživo iz Mostara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Plenković u Mostaru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Plenković u Mostaru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Plenković u Mostaru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Plenković u Mostaru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Josip Merdžo gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Josip Merdžo gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip Merdžo gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/5 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je u radni posjet Mostaru. Sastat će se s čelnicima Hrvata u Bosni i Hercegovini i predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

19:32- Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak u Mostaru je razgovarao s glavnim tajnikom Hrvatskog narodnog sabora BiH, Josip Merdžo.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

"Očekujem da šok i ogorčenost koje smo doživjeli posljednjih dana budu transformirani u odlučnost, koja će nam pomoći da nastavimo borbu zajedno s hrvatskim institucijama", poručio je Merdžo na pitanje o očekivanjima od sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji bi se trebao održati u utorak.

Dodao je kako su pred Hrvatima u BiH ozbiljni izazovi te da ne smiju pokleknuti pred njima.

Istaknuo je da su hrvatske institucije dosad samo deklarativno govorile o stvarima vezanim za Hrvate u BiH, ponajviše institucionalnom položaju Hrvata u BiH, koji je narušen izbornim zakonom.

Josip Merdžo gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Josip Merdžo gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Velika šansa za izmjenu tog zakona je pred nama. U tom smijeru se mora nastaviti dalje", smatra Merdžo.

Merdžo smatra i kako bi se presuda šestorki iz BiH mogla iskoristiti za sputavanje pokušaja izmjena izbornog zakona te ističe da ne razumije mržnju bošnjačkih medija prema Hrvatima u BiH, iako kako je rekao, Ustavni sud BiH nije pronašao ništa sporno u njihovom prijedlogu izmjena izbornog zakona.

Komentirao je i nova uhićenja u BiH te strahovanja od pripreme više stotina optužnica protiv bivših pripadnika HVO-a. "To su informacije koje već odavno kolaju u javnosti. Mislim da im ozbiljno treba prići", kaže Merdžo.

Na kraju je poručio da vjeruje kako će sastanak s Plenkovićem dati konkretne rezultate, a ne više samo obećanja. Što se revizije presude šestorci iz BiH tiče, Merdžo je rekao da je to posao pravnika.

19:11 - "Zahvaljujem predsjedniku Vlade RH da je odvojio vrijeme i da ćemo danas i sutra biti zajedno oko ovih tema o kojima smo govorili i vezano za presudu Haškog tribunala i mnoga druga pitanja koja se tiču pozicije hrvatskog naroda u BiH", rekao je Dragan Čović predsjedavajući Predsjedništva BiH.

18:38 - "Prije svega došli smo ovdje u Mostar kako bismo obavili razgovore s vrhom BiH, s HNS-om, da razmotrimo okolnosti nakon presude Haškog suda od prošlog tjedna i da vidimo na koji način Hrvatska može pomoći Hrvatima u BiH", poručio je premijer Plenković u kratkoj izjavi po dolasku u Mostar.

Na pitanje može li poručiti Hrvatima u BiH da će se boriti za njihovu ustavopravnost, Plenković je odgovorio - "Pa naravno".

"Hrvatska stoji uz BiH, stoji uz Hrvate u BiH. Učinit ćemo sve da ovdje Hrvati dugoročno budu ravnopravan narod, da se poštuje ravnopravnost između tri naroda", rekao je hrvatski premijer.

18:13 - Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak izvještava kako je premijer Andrej Plenković stigao u Mostar, no da bivši pripadnici HVO-a nisu prosvjedovali, već je bila riječ o mirnom okupljanju.

Josip Merdžo gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Andrija Jarak uživo iz Mostara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

17:30 - U Mostaru su nakon prošlotjedne haške presude hrvatskoj šestorici i smrti Slobodna Praljka podijeljene reakcije. Andrej Plenković je pojasnio i svoju izjavu nakon izricanja presude zbog koje je britanski list Guardian objavio da je Plenković prvi čelnik vlade članice Europske unije koji je javno dao potporu ratnom zločincu.

"Vidjeli ste našu vrlo preciznu i jasnu izjavu sa razine vlade nakon presude Haškoga suda. Volio bih da se ta izjava ne interpretira krivo, dakle da se čita upravo onako kako je izgovoreno. To bi bilo jako važno da se ne stvara dojam o tome da Hrvatska ne poštuje presudu. Mislim da je jedno izraziti zadovoljstvo djelovima nekim, a pogotovo kada kao država pokušate tri puta biti prijatelj suda i ne uspijete to. To je probala Vlada 2015., 2016. i moja Vlada 2017. A onda na kraju ostaju aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena", kaže Plenković.

Cilj posjeta premijera Plenkovića Mostaru pokušaj je smirivanja tenzija i slanja pomirljivih poruka, ponajprije hrvatskom narodu, ali i svim ostalim narodima u BiH, izvještava reporter Nove TV Andrija Jarak, koji premijerov posjet prati u Mostaru. Tenzije su iz dana u dan sve veće, dodaje Jarak.

Tema sastanka premijera Plenkovića s hrvatskim predstavnicima u Mostaru bit će strah od novih optužnica protiv bivših pripadnika HVO-a, a strahuje se da ih tužiteljstvo BiH priprema na stotine.

"Nama je drago da predsjednik Vlade dolazi k nama, da nismo zaboravljeni i ostavljeni i da na neki način to je poruka podrške, međutim ako bi dolazak bio u svrhu onoga da nas se zaustavi u našoj rekaciji i našem buđenju nakon onog šokantnog događaja u Haagu, onda mislim da će taj dolazak biti kontraproduktivan. Hrvatski narod u BiH ne može više trpjeti ovakvu situaciju u kojoj neprestano zadnjih 17 godina doživljava obespravljenje i mi ćemo morati pokrenuti neke političke korake, ali i širih razmjera, kako bi vratili svoju konstruktivnost i svoj politički subjektivitet", ističe doc.dr.sc. Marko Tokić, predsjednik udruge Hrvatska zona.

Dolazak premijera Plenkovića u Mostar očekuje se oko 18 sati. Istovremeno je najavljen i veliki prosvjedni skup bivših pripadnika gardijskih brigada HVO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene