Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAN GRADA ZAGREBA

Milanović o embargu na rusku naftu: "Cijenu će platiti europski građani, a nafta i plin će otići drugdje, jer potražnje ima"

U Staroj gradskoj vijećnici u utorak su dodijeljena priznanja Grada Zagreba. Predsjednik Zoran Milanović kazao je kako "Donji i Gornji grad nisu razine Praga i Budimpešte, ali nisu ni Balkan."

"Volio bih da je Hrvatska ključni igrač, ali Hrvatska nije nikakav igrač. Tu je ključni igrač Mađarska i djelomično Češka. Tražiš - dobiješ. Boriš se za svoje", odgovorio je predsjednik Zoran Milanović na pitanje da komentira posljednja zbivanja s embargom na ruske energente.

"Kad imaš vazale - nitko te ništa ne pita. Mađarska je kao svoj interes prepoznala uvoz ruske nafte", rekao je predsjednik te zaključio kako nažalost, sankcije protiv Rusije ne funkcioniraju. Poručio je da će cijenu platiti europski građani, a nafta i plin će otići drugdje, jer potražnje ima.

Milanović se osvrnuo na BiH te naglasio kako bismo danas trebali biti jedinstveni u stavu oko prava i političkog statusa Hrvata u BiH.

"Svedeni su ljudi sada na to da kao gladni vrapci sakupljaju mrvice sa stola. Na to se svela politička matematika u BiH", poručio je Milanović te kazao kako takav status mogu zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću.

Aleksandar Vučić pregazio je neke od temelja vjere, rekao je Milanović te dodao kako Vučić nije uveo sankcije Rusiji i sada treba za to naći opravdanje, protutežu.

"Gdje ćeš slađe, nego u odnosima s Hrvatskom", rekao je Milanović o Vučiću. Osvrnuo se i na optužnicu Srbije protiv hrvatskih pilota.

"Kao da Hrvatska sada izmjeni Kazneni zakon i uvede nadležnost hrvatskih sudova i tužiteljstva za djela počinjena u Srbiji koja nisu u zastari i podizati optužnicu protiv Đoke iz Kruševca, jer je istukao ženu", kazao je Milanović te ponašanje srpskog tužiteljstva nazvao kaosom.

Posljedice univerzalne jurisdikcije su opasne, naglasio je Milanović te dodao kako je Srbija nedefinirana po pitanju gdje stvarno pripada. Vučić u Srbiji kupuje vrijeme, kao što u BiH Bakir Izetbegović kupuje vrijeme, naglasio je predsjednik.

Milanovića su novinari pitali i da se osvrne na naoružanje Srbije.

"To je opasno za Srbiju, ali tu moja nadležnost i moj platni razred završavaju. Da kupe tri puta više oružja, oni su bezopasni. Srbija nije prijetnja Hrvatskoj, jer je Hrvatska u NATO-u. Ukrajina je isto dobro naoružana", kazao je te zaključio kako će to Hrvatska preživjeti i stresti kao "prhut s revera". Za Vučića je kazao da je vlasnik Srbije.

"Demokratski kriteriji u Srbiji nisu europski, oni su drukčiji, Srbija je odabrala takav model vlasti: Imaš predsjednika koji je gazda svega", pojasnio je predsjednik.

Milanović: Rekao sam da neću sudjelovati u farsi i 'Danu pečenih volova'

Ukidanje običaja da se Dan državnosti obilježava 25. lipnja kada je Hrvatski sabor 1991. donio odluku o razdruživanju od Jugoslavije, Milanović je nazvao bullingom nad dobrim običajima u Hrvatskoj. Dobili smo Dan državnosti koji s Danom državnosti veze nema, zaključio je. Hrvatska državnost postoji iz devetog stoljeća, a 26. svibnja 1991. godine trebao bi biti Dan neovisnosti, jer je tada donesena odluka o raskidanju državno-pravnih veza. 

"Ja nisam organizirao prosvjede protiv Dana državnosti 30. svibnja, samo sam rekao da neću sudjelovati u toj farsi i Danu pečenih volova", kazao je Milanović komentirajući Plenkovićeve kritike, jer nije sudjelovao u obilježavanju Dana državnosti. 

Na izjavu ministra obrane Marija Banožića da je predsjednik dobrodošao na obilježavanje Dana HV-a Jarun, Milanović je odgovorio kako je "Banožić dobrodošao u Zagreb".

On je, kako je kazao, stalno s vojskom, a ministra obrane od vojske bježi. Na Jarunu je bio skup za građane. 

Predsjednik Zoran Milanović u utorak je u Staroj gradskoj vijećnici čestitao Dan grada Zagreba te poručio kako je "ovo grad koji je uvijek imao slavensku i hrvatsku većinu".

"Nakon svih ovih godina možda nismo tamo gdje smo mislili da ćemo biti, ali nismo ni na dnu. Prestanimo sami sebe ubijati u pojam - nismo na dnu i to govore pokazatelji, a ja ovoj vlasti mogu poručiti: budite pošteni, ne dajte korupciji da vas pozove na piće. Da biste dobili naklonost puka, morate biti stalno među ljudima", poručio je predsjednik.

"Donji i Gornji grad nisu razine Praga i Budimpešte, ali bogami nisu ni Balkan", istaknuo je Milanović. Gradskoj vlasti je savjetovao i da se trebaju boriti za svaki euro uz Europskih fondova. 

"Ne dajte da vam se korupcija niti diskretno nasmije i sredite taj Donji grad, nemojte čekati Vladu da vam pomogne. U propaloj državi Donji grad je bio jedinstven, učinite da opet tako bude", kazao je predsjednik predstavnicima gradske vlasti.

"Prije godinu dana rekao sam da ću Zagrepčanke i Zagrepčane odvesti u bolju budućnost. Svaki dan radim na tome. Predani smo dugoročnoj dobrobiti grada bez obzira na ishode izbora", kazao je u utorak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prilikom dodjele javnih priznanja Grada Zagreba.

Tomašević je pozvao sve da se pridruže u izgradnji socijalno pravednog zelenog grada iz kojeg se građani i građanke neće iseljavati. Prvu godinu svog mandata nazvao je godinom stabilizacije, posebno u financijskom smislu. Ostvaren je najmanji deficit u posljednjih deset godina.

Za obnovu privatnih zgrada odgovorna je država, kazao je Tomašević. Samim tijekom obnove, kako je naglasio, nije zadovoljan.

U povodu Dana grada Zagreba u Staroj gradskoj vijećnici u utorak su dodijeljena javna priznanja Grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 30. svibnja Datum održavanja Dana državnosti i dalje razlog podjela, Grbin poručuje: "Zaista mislim da pitanje datuma blagdana nije krucijalno pitanje u današnjoj Hrvatskoj"

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba U Dnevniku Nove TV Tomašević o prvoj godini mandata: "Osjećam se kao uspješan gradonačelnik"

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Republike Zoran Milanović. Nazočnima su se obratili predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te dodijelili 15 Nagrada Grada Zagreba i nagradu Zagrepčanka godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene