Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neočekivani potez

Putin neće biti sretan: Odmetnuta pokrajina otkazala referendum o pripajanju Rusiji

Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp
Odmetnuta gruzijska pokrajina Južna Osetija otkazala je planirani referendum o pridruživanju Rusiji, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Referendum je zatražio bivši pokrajinski vođa Anatolij Bibilov, za kojeg mnogi vjeruju da je to učinio kako bi osigurao svoj reizbor. Međutim, Bibilova je na predsjedničkim izborima u svibnju pobjedio njegov protukandidat Alan Gagloev.

Gagloev je kritizirao referendum, nazivajući ga preuranjenim unatoč tome što je iskazao svoju podršku ideji da se Južna Osetija s vremenom pridruži Rusiji.

Moskva je također smatrala da nije prikladan trenutak za referendum zbog napete situacije u svijetu uslijed njene invazije na Ukrajinu.

Gagloev je, otkako je pobjedio na izborima, pokazao namjeru da se posavjetuje s Moskvom glede integracije Južne Osetije s Rusijom, a najavio je i putovanje u Moskvu u bližoj budućnosti. Odluka o referendumu, koju je donio Bibilov, u međuvremenu je otkazana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odcijepljena gruzijska regija Planiraju postati dio Rusije: ''Vjerujem da je to naš strateški cilj, naš put, težnja naroda''

Pokrajina Južna Osetija, koja broji tek 50.000 stanovnika, odcijepila se od Gruzije u ranim 1990-im godinama u krvavom građanskom ratu. Rusija je 2008., nakon kratkog rata protiv Gruzije, priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije, druge odmetnute pokrajine koja je nominalno dio Gruzije.

Pročitajte i ovo Ruski vojnici u Ukrajini 97. dan rata Ruska državna televizija: "Počeo je Treći svjetski rat. Prisiljeni smo demilitarizirati i cijeli NATO"

Obje pokrajine u velikoj mjeru ovise o Rusiji u političkom, financijskom, gospodarskom i vojnom smislu. Međutim, za razliku od Južne Osetije, Abhazija je naglasila da ne namjerava postati dio Ruske Federacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene