Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon odluke da odgodi primjenu Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa na Italiju i Sloveniju, Hrvatska može biti "lokomotiva regije" u približavanju Europskoj Uniji, izjavila je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.


Hrvatska može "biti lokomotiva za približavanje EU čitave regije", nakon što je odgodila primjenu ZERP-a na susjedne zemlje Sloveniju i Italiju, piše u izjavi austrijske ministrice vanjskih poslova koju je medijima poslao njezin ured.

Vezani članci Koronavirus - 1 Vučić najavio "užasne brojeve": "U nedjelju ćemo imati više od 3000 zaraženih, ako se ovako nastavi nećemo imati gdje primati pacijente" Koronavirus, ilustracija - 5 Merkel upozorila kako je "svjetlo na kraju tunela još daleko", u Bugarskoj će policijska vozila pomagati hitnoj

Pregovori s EU "napokon" se mogu nastaviti u smjeru zaključenja, poručila je Plassnik.

Austrijska šefica diplomacije smatra da je "vrlo ohrabrujuća najava predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, da želi izraditi nacrt okončanja pregovora do 2009."

Spominjanje datuma svršetka pregovora "izričito" je pozdravio i austrijski političar Othmar Karas, zamjenik predsjednika kluba zastupnika Europske pučke stranke.

"Već dvije godine uvjereni smo u mogućnost završetka pregovora 2009", izjavio je Karas. Ako Hrvatska dosljedno i pojačano nastavi svoj put a Komisija predoči plan pregovora, završetak pregovora može uslijediti još prije izbora za Europski parlament u proljeće 2009., smatra austrijski zastupnik u Europskom parlamentu.

Karas je odao priznanje predsjedniku Hrvatske vlade Ivi Sanaderu. "Hrvatska je ispravno postupila u pitanju svoga ribolovnog pojasa", a Sanader je "pokazao da su prioriteti njegove zemlje u uspješnom i brzom zaključenju pristupnih pregovora", tvrdi Karas.

On je mišljenja da Hrvatska želi "za razliku od Turske" ispuniti uvjete EU za pristup i ne čeka "da se EU promijeni".

Plassnik je međutim zatražila od Hrvatske "dosljednu reformsku politiku". Angažman Hrvatske ne smije oslabiti. "Austrija i EU podupiru i ohrabruju zemlje regije na njihovu europskom reformskom putu", a "one sami moraju njime hodati", zaključila je austrijska ministrica vanjskih poslova.