Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Način postupanja s izbjeglicama pokazuje našu humanost i solidarnost, ocijenio je papa Franjo u petak u Ugandi, pohvalivši odnos te zemlje prema izbjeglicama posljednjih godina.


"Naš svijet, zahvaćen ratovima, nasiljem i raznim oblicima nepravdi, svjedoči kretanju naroda bez presedana. Naš način postupanja s tim narodima je test naše čovječnosti, našeg poštivanja ljudskog dostojanstva i prije svega naše solidarnosti prema potrebitima", rekao je Franjo u prvom govoru u Ugandi, drugoj etapi svoje afričke turneje nakon Kenije.

Vezani članci Slika nije dostupna 'To je najkraći zaključak ikad napisan, otkad pratim Europsku uniju, dakle zadnjih 12 godina' Slika nije dostupna OZBILJNO SHVATIO DOBIVENE INFORMACIJE 'Hrvatska bi migrante mogla slati preko Istre u Italiju'

"Uganda se iskazala iznimnu spremnost za prihvat izbjeglica i pomogla im je da izgrade živote u sigurnosti i dostojanstvu", naglasio je u nazočnosti predsjednika Yowerija Musevenija i vlade, nedugo nakon slijetanja u zračnoj luci Entebbe, na obalama jezera Victoria.

Prema podacima UNHCR-a, u Ugandu se sklonilo više od 500.000 osoba koje su pobjegle iz svojih domova uglavnom pred nasiljem i sukobima u Demokratskoj Republici Kongu i Južnom Sudanu.

Papa pohvalio Afrikance, doznajte zbog kojih vrijednosti

Papa je to izjavio u trenucima dok se Europa posljednjih mjeseci suočava s najvećim priljevom migranata i izbjeglica nakon Drugog svjetskog rata.

"Iako sam u kratkom posjetu, želim podržati brojne sadašnje napore u brizi za siromašne, bolesne i potrebite", naglasio je.

Papa je također kritizirao svijet koji "postaje sve manji" i "globalizaciiju kulture odbacivanja koja nas osljepljuje u odnosu na duhovne vrijednosti, čini naša srca neosjetljivima za potrebe siromašnih, a mladima oduzima nadu".

"Moj posjet je usmjeren i na privlačenje pozornosti na Afriku u cjelini. Svijet gleda Afriku kao kontinent nade", zaključio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju