Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa: 'Islam je religija mira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. rekao je tijekom sastanka s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom kako podržava službenu Ankaru u njezinu nastojanju da uđe u Europsku uniju i smatra da je islam religija mira, što su analitičari doživjeli kao uspješno ublažavanje napetosti koje su pratile najavu njegova posjeta Turskoj.

Papu je u Turskoj po izlasku iz aviona svečano dočekao premijer Recep Tayyip Erdogan i na taj mu način, odstupanjem od protokola, pokazao srdačnost iako je isprva govorio kako je prezauzet da bi dočekao i sastao se s 79-godišnjim poglavarom Katoličke crkve.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Prije izbora za Papu 2005., kardinal Joseph Ratzinger nije se slagao s turskom ambicijom da postane članica EU-a, a sada je podržava, rekao je Erdogan uoči odlaska na summit Sjevernoatlantskoga saveza u Rigu.

'Rekao je da nije političar, ali da želi da Turska uđe u EU', izjavioje Erdogan novinarima.

Erdogan, koji je karijeru počeo kao islamistički političar, dodao je: 'Najvažnija poruka koju je Papa izrekao odnosi se na islam. Ponovio je svoje mišljenje kako je islam miroljubiv i topao'. 

Vatikanski dužnosnici još nisu komentirali Papine riječi, a turski su ih komentatori pozdravili. 

'Papa je danas rekao da podržava tursko približavanje EU-u. To znači da je Tursku podignuo iz drugorazrednog u prvorazredno članstvo', izjavio je za muslimanski aktivist Cemal Usak.

'Njegov govor u Regensburgu podupirao je ideju o sukobu civilizacija, ali danas očito podupire savezništvo civilizacija', kaže Usak koji je aktivan u međuvjerskome dijalogu.

Uoči Benediktova putovanja u Tursku, promatrači su mu zamjerali dvije stvari: bilo je poznato kako se protivi turskome ulasku u EU, a u rujnu je u Regensburgu u Njemačkoj održao govor koji su mnogi muslimani shvatili kao uvredu za islam, jer se poslužio citatom koji je tu vjeru opisao kao nasilnu i iracionalnu. Papa je tada rekao kako on tu vezu ne vidi, ali nije povukao svoje riječi.

No, nakon sastanka s Alijem Bardakogluom, direktorom za vjerska pitanja u turskoj vladi, Papa je u Ankari kršćane i muslimane pozvao na 'stvaran dijalog temeljen na istini, koji bi poštovao razlike i prepoznao ono što je zajedničko'.

'Kršćani i muslimani pripadaju obitelji koja vjeruje u jednoga Boga. Mi pozivamo na zajedničko djelovanje', izjavio je Papa.

Prvi posjet pape Benedikta XVI. Turskoj obilježen je snažnim
osiguranjem. Snajperisti su bili na krovovima aerodromske zgrade, a vojska je čuvala aerodrom. U glavnome gradu Turske tri tisuće policajaca paze da ne bude prosvjeda. 

Papa je u utorak, osim kratkoga sastanka s Erdoganom u zračnoj luci u Ankari, položio vijenac u mauzoleju osnivača svjetovne turske države Mustafe Kemala Ataturka i razgovarao s turskim predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom i Bardakogluom.

U srijedu će posjetiti Efez, gdje je prema tradicionalnom vjerovanju Marijin grob. Središnji dio papina posjeta Turskoj bit će sastanak s ekumenskim carigradskim patrijarhom Bartolomejem I. u Istanbulu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene