Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa ipak ide u Tursku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. otputovat će u Tursku 28. studenoga, kako je bilo i planirano, unatoč jučerašnjem incidentu ispred talijanskog konzulata izvedenom u znak prosvjeda protiv tog posjeta, izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Mladi musliman Ibrahim Ak pucao je jučer poslije podne iz puške ispred talijanskog konzulata u Istanbulu u znak prosvjeda protiv Papina dolaska Tursku. Ak je izjavio da želi "ubiti Papu".

Pročitajte i ovo Ilustracija POHVALNI PRIMJER Svečano otvorena džamija blizu Tomislavgrada, zajednički su je izgradili muslimani i katolici SAD zatvara kineski konzulat - 2 pogoršanje odnosa SAD naredio zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu, službenici pale dokumente

"Sličnih događaja je već bilo i treba ih smatrati marginalnima, zbog čega s punim povjerenjem planiramo Papino putovanje u Tursku", rekao je otac Federico Lombardi odgovarajući na pitanje je li se što promijenilo poslije pucnjave u Istanbulu. Dodao je kako Vatikan "žali zbog takvih događaja".

No, incident u Istanbulu oštro je kritizirao kardinal Walter Kasper, predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, koji je kazao kako je riječ "o ozbiljnom činu koji u svakom slučaju treba osuditi". Kasper je dodao kako "na taj način muslimani dokazuju kako je Papa bio u pravu kada je u Njemačkoj govorio o njihovu nasilju". 

Poslije Papinih riječi, tijekom posjeta Njemačkoj u rujnu ove godine, kada je, citirajući bizantinskog cara iz 14. stoljeća, kazao kako Muhamed nije donio ništa dobro do li zla i širenja religije mačem, islamski svijet se uvrijedio. Papa se poslije toga, prema mišljenju muslimana, trebao ispričati, ali je samo više puta kazao kako je bio pogrešno shvaćen.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene