Papa Franjo
Papa Franjo Foto: AFP PHOTO/VATICAN MEDIA

Papa Franjo ustoličuje 20 novih kardinala, većina poznata po progresivnim stajalištima.


Papa Franjo u subotu ustoličuje 20 novih kardinala bliskih svojem svjetonazoru, među kojima bi mnogi jednoga dana mogli birati njegova nasljednika.

Vezani članci Sastanak kardinala Bozanića i premijera Plenkovića - 4 Sastali se premijer Plenković i kardinal Bozanić, razgovarali i o izgradnji novog stadiona na Maksimiru Slika nije dostupna Papa prozvao Rimsku kuriju: 'Klonite se ogovaranja!'

To je osmi konzistorij otkako je 85-godišnji Franjo izabran 2013. i pozorno ga se prati ne bi li papa svojim izborom otkrio kakvu Katoličku Crkvu želi ostaviti za sobom.

Novi kardinali bit će imenovani u 16 sati u bazilici svetog Petra u Rimu, a među njih dvadeset bit će ih 16 mlađih od 80 godina koji će moći sudjelovati u budućoj konklavi.

Novi kardinali uključuju svećenike poznate po progresivnim stajalištima i pastoralnom radu, a dolaze sa svih strana svijeta, od Brazila do Nigerije, Indije, Singapura i Istočnog Timora.

Ako papa Franjo krene putem svojeg prethodnika Benedikta XVI. i podnese ostavku, bit će sazvana konklava svih kardinala mlađih od 80 godina koji će izabrati njegova nasljednika.

Papa Franjo, koji je zadnjih mjeseci otkazao niz događaja i morao koristiti invalidska kolica zbog bolnog koljena, rekao je prošli mjesec da su mu "otvorena vrata" prema odlasku.

Ustoličenje kardinala, obično godišnji događaj, uvijek se pozorno prati jer upućuje na budući smjer Katoličke Crkve i njezine prioritete za 1,3 milijarda vjernika. Ove je godine sazvan ranije kako bi se razmotrio Papin novi plan za upravljanje Crkvom, ali samo je potaknuo nagađanja da je Papa na odlasku.

Nakon ovog vikenda u kardinalskom zboru će biti 132 kardinala s pravom izbora, a njih 90 imenovao je Franjo, što je oko dvije trećine ukupne brojke, upravo onoliko koliko je potrebno da predloženo ime prođe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju