Borut Pahor (Foto: Jure Makovec / AFP)
Borut Pahor (Foto: Jure Makovec / AFP) Foto: Jure Makovec / AFP

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak u razgovoru za Slovensku televiziju da Hrvatska mora primijeniti arbitražnu presudu o granici, dok je isključio mogućnost da Slovenija odustane od arbitražne presude i pristane na interpretaciju Hrvatske kako je granični prijepor bilateralno pitanje.


U razgovoru povodom 10. obljetnice potpisivanja arbitražnog sporazuma dviju država, koje je Slovenija - čiju je vladu tada vodio Pahor - 2009. godine bila postavila kao uvjet za skidanje svoje blokade nastavku pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, Pahor je kazao da vrijeme do trenutka kad o pristupanju Hrvatske šengenskom prostoru bude odlučivalo Vijeće EU-a treba iskoristiti kako bi se diplomatskim i političkim naporima na obje strane problem riješio, a Hrvatska pristala na implementaciju arbitražne presude.

Vezani članci Tanja Fajon Slovenska ministrica ponovila da podupire ulazak Hrvatske u Schengen Slika nije dostupna Hrvatska i Slovenija: Unatoč razlikama oko arbitraže treba nastaviti u duhu suradnje i prijateljstva

To je pitanje rješivo i bolje da se riješi sada na miran način nego u nekoj zaoštrenoj situaciji i kad bi obje države bile izolirane, onako kako su bile prije deset godina, sve dok nije potpisan arbitražni sporazum, ocijenio je Pahor u razgovoru za RTV Slovenija u ponedjeljak na večer, jednom od više njegovih istupa povodom desete obljetnice sporazuma koji je potpisao 2009. godine u Stockholmu, zajedno s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Na pitanje je li realno očekivati da bi neka slovenska vlada od arbitražnog sporazuma mogla odustati, Pahor je kazao da to nije pitanje za njega nego za neku buduću vladu, ali da smatra kako bi to bilo "nepametno" nego predstavljalo veliku "stratešku pogrešku".

"Zato se za odustajanje od arbitražne presude u Sloveniji nitko ne zauzima", dodao je Pahor.

Ocijenio je kako treba pokrenuti napore za dijalog koji bi doveo do toga da Hrvatski sabor omogući implementaciju arbitražne presude, te povuče svoju odluku iz 2005. godine, kad je jednoglasno donio odluku o izlasku Hrvatske iz arbitražnog procesa.

Pahor je kazao kako ga stručnjaci za međunarodno pravo uvjeravaju da su i arbitražna presuda i međunaorndo pravo na slovenskoj strani, da je arbitražnom presudom određena granica dviju država i da Slovenija treba pregovarati samo o njenoj primjeni. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju