Brojne svjetske banke omogućavale su pranje novca organiziranom kriminalu, otkrilo se nakon što su procurili dokumenti Američke agencije za financijski kriminal.


Vrijednost dionica banaka diljem svijeta pada nakon što su procurili povjerljivi dokumenti iz Američke agencije za financijski kriminal.

Vezani članci Bankarske naknade, ilustracija Banke dižu cijene: Evo gdje poskupljuju naknade za vođenje računa, a gdje za dizanje gotovine... Teško do kredita - 2 Banke pooštrile uvjete za nove kredite, Vujčić otkrio kada bi se stanje moglo normalizirati

Oni otkrivaju da su brojne svjetske banke omogućavale pranje novca organiziranom kriminalu pa čak i teroristima te izbjegavanje sankcija Iranu i ruskim oligarsima. Objavljena su izvješća o sumnjivoj aktivnosti koje su banke podnijele u razdoblju od 2000. do 2017. i obuhvaćaju financijske transakcije u iznosu od oko 2 bilijuna dolara.

"Borbu protiv pranja novca i odljeva kapitala shvaćamo jako, jako ozbiljno. Blisko surađujemo s tijelima kriminalističke istrage, baš kao druge banke. Ono o čemu se sada izvještava nije novo, ni nama ni našim nadzornim tijelima. Sve je obrađeno i sve smo pažljivo pregledali", rekao je Jörg Eigendorf, glasnogovornik Deutsche banke.