Nuklearna elektrana Černobil
Nuklearna elektrana Černobil Foto: Afp

Na desetke ruskih vojnika evakuirano je iz Černobila i prevezeno u bjelorusku kliniku kako bi primilo liječenje za radijacijsku bolest.


Na desetke ruskih vojnika povučeno je iz područja oko černobilske nuklearne elektrane i hitno je prevezeno preko granice u posebno medicinsko postrojenje u Bjelorusiji kako bi primilo liječenje za "akutnu radijacijsku bolest".

Američke obavještajne službe potvrdile su da je Vladimir Putin počeo povlačiti vojnike iz te regije nakon obećanja Kremlja da će smanjiti agresiju. Međutim, Jaroslav Jarmolenko, zaposlenik ukrajinske državne agencije za nadziranje zone isključenja, tvrdi da se "ozračeni" ruski vojnici autobusima hitno prevoze u posebnu kliniku u Gomelju.

Nuklearna elektrana Černobil Zabrinjavajuća situacija u Černobilu: ''Duboko sam zabrinut zbog potencijalnih rizika za nuklearnu sigurnost''

Nuklearna elektrana Černobil Radnici u Černobilu zatočeni su gotovo od samog početka rata: "Iscrpljeni su i očajni''

"Još jedna tura ozračenih ruskih terorista koji su zarobili černobilsko područje prevezena je u bjeloruski Centar za radijacijsku medicinu u Gomelju", napisao je Jarmolenko na drušvenim mrežama.

"Postoje stroga pravila za ponašanje i postupanje na ovom području. Ona su obavezna zato što je radijacija stvar fizike - ona ne pita za status ili za količinu opreme koju imate. Ove su se posljedice mogle izbjeći minimalnom razinom pripreme.

Od početka sukoba i ruskog raketiranja područja oko černobilske zone isključenja stručnjaci su upozoravali da bi količina aktivnosti na tlu mogla uzrokovati podizanje radioaktivne prašine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju