Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DUGOTRAJAN PROCES

Kremlj obećao postupni prijelaz na plaćanje plina u rubljima: Popis izvoza širi se i na žitarice, naftu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija neće odmah tražiti da kupci plaćaju njezin plin u rubljima, rekao je Kremlj u srijedu, obećavajući postupni prijelaz i rekavši da bi Rusija trebala raditi na ideji da proširi popis svog izvoza koji zahtijeva plaćanje u rubljima.

Predsjednik Vladimir Putin izdao je prošlog tjedna naredbu da se ruski plin, koji čini 40 posto europskih potreba, plaća u rubljima umjesto u dolarima ili eurima.

Ranije u srijedu, predsjednik Državne Dume Vjačeslav Volodin rekao je da će Europska unija morati plaćati u rubljima ako želi ruski plin te da bi se to moglo odnositi i na izvoz nafte, žitarica, metala, gnojiva, ugljena i drvne građe.

Vlada, središnja banka i Gazprom trebali bi iznijeti prijedloge za prijelaz na plaćanje u rubljima do četvrtka.

Upitan trebaju li isplate biti u rubljima od četvrtka, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je: "Apsolutno ne".

"Kao što smo već spomenuli, plaćanje i dostava je dugotrajan proces... To ne znači da se sutrašnja isporuka treba platiti (u rubljima). S tehnološke točke gledišta, ovo je dugotrajniji proces", rekao je.

Putinova naredba da se ruski plin naplaćuje "neprijateljskim" zemljama u rubljima osnažila je rusku valutu nakon što je pala na najniže razine u povijesti kada je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu. Europske cijene plina također su porasle.

Zahtjev Rusije odbile su europske zemlje, koje ruski plin plaćaju uglavnom u eurima i kažu da Rusija nema pravo prepravljati ugovore. Zahtjev je odbio i G7.

Pročitajte i ovo Plin okupljanje kriznog tima Počelo je: Njemačka objavila prvi stupanj pripravnosti zbog moguće krize u opskrbi plinom, građanima uputili važnu obavijest

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zelenski se čuo s bidenom Ukrajinska veleposlanica u SAD-u: "Rusija je namjerno gađala i bolnice, skupljamo dokaze o ratnim zločinima"

Komentirajući plan za prijelaz na plaćanje u ruskim rubljima, Anatolij Aksakov, šef financijskog odbora u donjem domu ruskog parlamenta, rekao je ovog tjedna: "Vjerujem da ne moramo mijenjati zakon, sve je tamo propisano."

"Strana valuta će se mijenjati po tržišnom tečaju koji će biti utvrđen na Moskovskoj burzi", rekao je. "Mogu kupiti rublje bilo gdje."

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene