Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA HRVOJA KREŠIĆA

Svijet je u grču pratio borbe oko nuklearne elektrane u Ukrajini: Je li moglo doći do eksplozije od koje svi strahuju?

Aktualno Galerija Videozid o nuklearnim elektranama u Ukrajini - 1 Videozid o nuklearnim elektranama u Ukrajini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Videozid o nuklearnim elektranama u Ukrajini - 2 Videozid o nuklearnim elektranama u Ukrajini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Videozid o nuklearnim elektranama u Ukrajini - 3 Videozid o nuklearnim elektranama u Ukrajini - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Videozid o nuklearnim elektranama u Ukrajini - 4 Galerija 1/4 >>
Koje opasnosti prijete te koliko je još takvih elektrana u Ukrajini, donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Petnaest nuklearnih reaktora raspoređenih u četiri elektrane: tako izgleda ukrajinska nuklearno-energetska slika. Na zapadu države su elektrane Rivne i Hmeljnickij s četiri, odnosno dva reaktora. Na jugu je nuklearka kraj Mikolajiva s tri, a na jugoistoku je elektrana Zaporižja sa šest reaktora.

Videozid o nuklearnim elektranama u Ukrajini - 4 Videozid o nuklearnim elektranama u Ukrajini - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Upravo je elektrana Zaporižja najveća u Europi te su se u noći s četvrtka na petak u njenoj neposrednoj blizini vodile borbe između ukrajinskih i ruskih snaga. Borbe koje su se, zahvaljujući jednoj nadzornoj kameri čiji je signal dostupan putem interneta, mogle cijelu noć pratiti uživo.

U jednom je trenutku jednu od zgrada elektrane pogodio, pretpostavlja se, ruski projektil, nakon čega je planuo požar. Uslijedila je panika po društvenim mrežama i strah od novog Černobila. No, što je doista gorjelo?

Sljedećeg jutra satelitske snimke precizno su otkrile lokaciju kamere, kao i ono što je snimala. U kadru su joj bili uredi i prostori za obuku koji su bili zahvaćeni požarom. Reaktori ni u jednom trenutku nisu bili vidljivi te im, prema podacima od petka ujutro, nije prijetila veća opasnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "LAŽNA PROPAGANDA" Putin u razgovoru sa Scholzom ustvrdio: "Ruske trupe ne bombardiraju ukrajinske gradove"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavljen i raspored Srbija poziva rezerviste na vojne vježbe: "Kako bi se pravovremeno pripremili za provođenje mjera u miru, vanrednom i ratnom stanju"

Sama nuklearna elektrana Zaporižja moderna je i prilično sigurna, pogotovo u odnosu na Černobil. Njezinih šest reaktora proizvodi struju snage 6000 megavata, dovoljnu za opskrbljivanje četiri milijuna kućanstava.

Osim toga, ta elektrana može izdržati potres jačine osam po Richteru, a reaktore štite i po nekoliko metara debeli betonski zidovi te je malo vjerojatno da bi im direktan udar bombe mogao naškoditi. Međutim, problem nastaje kada se prekine opskrba strujom i vodom jer onda zbog nedovoljno dobrog hlađenja može doći do taljenja reaktora i curenja radioaktivnog materijala, ali ne i eksplozije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene