Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Katar je jedna od najbogatijih država svijeta, a njome bi, ako je za vjerovati zapadnim diplomatima, uskoro trebao zavladati prestolonasljednik Šeik Tamim.


Moćni katarski premijer priprema se odstupiti, a u sklopu šireg restrukturiranja očekuje se i da vladar te države prepusti vlast sinu, prestolonasljedniku Šeiku Tamimu, objavili su u ponedjeljak arapski i zapadni diplomati.

>> Projekt LNG terminala Kataru preotimaju Amerikanci?

Vezani članci Slika nije dostupna Jasna poruka: "Nismo spremni predati se" Slika nije dostupna Ovo su samo neke od posljedica do koji će doći zbog prekidanja veza s ovom bogatom državom

Takva će promjena unijeti element nesigurnosti u vanjsku politiku važnog američkog saveznika, izvoznika nafte te globalnog investitora i financijera Arapskog proljeća uz Muslimansko bratstvo.

"Emir već dugo o tome razmišlja. U zadnjih je godinu dana utrt put za prijenos vlasti na Tamima", rekao je jedan diplomat u Dohi za Reuters. "Oduvijek postoji taj plan, ali pitanje je pravog trenutka".

Diplomati kažu kako je motiv za promjene želja vodstva da omogući bezbolan prijenos vlasti na mladu generaciju. Takav je potez razmjerno neuobičajen za politiku Perzijskoga zaljeva: uobičajeno je da čelnici zemalja Zaljeva vladaju do smrti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook