Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trump povećava vojni proračun

"Naša je zemlja suočena s trenutnim prijetnjama od Sjeverne Koreje, Irana i terorista širom svijeta"

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa za značajno smanjivanje proračuna za diplomaciju i američku inozemnu pomoć u Kongresu u ponedjeljak je odmah dočekan s protivljenjem i neki republikanci pridružili su se demokratima u pružanju otpora zbog globalnih prijetnji kojima je SAD izložen.

Zastupnik Ed Royce, republikanski predsjedatelj odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, kazao je kako očekuje da će članovi njegove stranke raditi s demokratima kako bi se izborili protiv proračunskih rezova.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

Trumpova administracija želi smanjiti proračun ministarstva vanjskih poslova i savezne agencije za međunarodni razvoj za trećinu u odnosu na godinu prije i predvidjela je proračun od ukupno 37,8 milijarda dolara.

"Snažna dvostranačka koalicija u Kongresu već je jednom zaustavila duboke rezove za State Department i Agenciju za međunarodni razvoj koji su mogli potkopati našu nacionalnu sigurnost. Ove ćemo godine opet djelovati", napisao je Royce u priopćenju.

Trump je i prošle godine predložio milijarde dolara proračunskih rezova izazivajući snažne prigovore demokrata i mnogih republikanaca u Kongresu koji su zastupali tezu da potrošnja za tzv. 'meku moć' u vanjskim odnosima i za razvoj predstavlja važan dio nacionalne sigurnosti.

Kongres je tada odbio predložene rezove a sporazum za proračunsko financiranje za sljedeće dvije godine koji su postigli zastupnici predviđa čak i povećanje sredstava za diplomaciju i inozemnu pomoć.

Bijela kuća tvrdi da su rezovi potrebni zbog toga što treba staviti pod kontrolu proračunski deficit uz istodobna veća izdvajanja za vojni proračun.

Trump je u ponedjeljak predložio najveći vojni proračun od 2011. od 716 milijarda dolara što je 74 milijarde više u odnosu na godinu prije.

"Kao što sam rekao, diplomacija pomaže da Amerika bude snažna i čuva naše vojnike od ratova", kazao je Royce. "Naša je zemlja suočena s trenutnim prijetnjama od Sjeverne Koreje, Irana i terorista širom svijeta".

Senator Patrick Leahy, vodeći demokrat u senatskom odboru za proračun, kazao je kako je Trumpov prijedlog rezova za inozemnu pomoć i vanjske poslove "pojednostavljen" i "arbitraran".

"U ime učinkovitosti taj proračun reže sredstva upravo za one operacije i programe koji podupiru globalno vodstvo i utjecaj SAD-a na čemu počiva sigurnost američkog naroda", naveo je Leahy u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene