Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump odbio je u petak objaviti povjerljivi demokratski dokument koji odbacuje optužbe o zloporabi vlasti savezne policije i ministarstva pravosuđa u istrazi o ruskoj aferi, spominjući "zabrinutost za nacionalnu sigurnost".


Memorandum s oznakom tajne koji su napisali demokrati iz Kongresa kao odgovor na republikanski dokument objavljen prošlog tjedna je "jako političan i dug" i trebalo bi iz njega ukloniti osjetljive podatke prije objave, napisao je američki predsjednik Donald Trump u subotu na svom Twitter profilu.

Vezani članci Donald Trump i Joe Biden KVIZ Provjerite svoje znanje o američkim predsjedničkim izborima Ivana Petrović - 2 "Glasovi će se brojati dugo, a prednost u anketama ne jamči pobjedu. Ne isključujem niti onaj scenarij iz 2000. godine, kada se sve pretvorilo u triler"

"Demokrati su poslali vrlo političan i dug memorandum za koji znaju, zbog izvora i metoda (i drugih stvari), da treba biti temeljito 'pročešljan', pa mogu optužiti Bijelu kuću za nedostatak transparentnosti", napisao je američki predsjednik.

"Rekao sam im da ga ponovno napišu i pošalju u prihvatljivom obliku", dodao je.

Demokratski memorandum "sadrži brojne povjerljive i posebno osjetljive odlomke", naglasio je Don McGahn, pravosudni savjetnik Bijele kuće objašnjavajući predsjednikovu odluku u pismu upućenom predsjedniku Povjerenstva za obavještajne službe Predstavničkog doma Devinu Nunesu.

Trumpova odluka je ozbiljno naljutila demokrate. Čelnik te stranke u Senatu Chuch Schumer rekao je: "Milijuni Amerikanaca pitaju se jedno jednostavno pitanje: Što on to pokušava sakriti?". Demokrati su zatražili da se taj dokument objavi u okviru sličnog poteza republikanaca čiji je povjerljivi dokument objavljen prošlog tjedna. Tada je deklasificiran dokument koji su sastavili republikanci u Kongresu, u kojemu se opisuje ono što smatraju zloporabom moći savezne policije (FBI) dok su prisluškivali od listopada 2016. Cartera Pagea, savjetnika Donalda Trumpa tijekom predsjedničke kampanje.

Otad demokrati strahuju da "memorandum Nunes" ne posluži kao povod za otpuštanje dužnosnika iz FBI-ja i ministarstva pravosuđa i tako zaustavi posebnog tužitelja Roberta Muellera. On istražuje o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016. te o eventualnom dosluhu Moskve i Trumpova tima kako bi pobijedio.

No, po McGahnu, perspektiva objave demokratskog memoranduma izaziva "jako ozbiljnu zabrinutost za nacionalnu sigurnosti i interese snaga reda" (Hina)