Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U dobi između 15 i 18 godina

Naoružani otmičari oslobodili nigerijske učenike, i dalje se traga za 300 otetih djevojčica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naoružani napadači oslobodili su u subotu 27 učenika koje su prošli tjedan oteli iz škole u sjevernoj državi Nigeru, dok sigurnosne snage i dalje traže više od 300 učenica otetih u obližnjoj državi.

Škole u sjevernoj Nigeriji postale su mete masovnih otmica zbog otkupnine. Napadači upadaju u skupinama, mnogi su na motorima i naoružani puškama.

Pročitajte i ovo Virovitička županija ulaže 1,33 milijuna eura u program cjelodnevne škole Prema europskim standardima Prvi u Hrvatskoj: Ova županija najdalje stigla s pripremom eksperimentalnog programa, dosad odobreno 1,3 milijuna kuna Škola Drama u Beogradu Škola danima zataškavala slučaj prolivenog opasnog metala koji je pošpricao učenike

Dvadeset i sedam učenika, troje članova školskog osoblja i 12 članova obitelji otela je naoružana banda koja je upala u vladinu srednju školu za znanost u okrugu Kagara u državi Niger. U napadu su ubili dječaka.

Reutersov svjedok vidio je dječake nakon puštanja kako s naoružanim osiguranjem hodaju prašnjavim selom, neki posrću i traže vodu. Vladin dužnosnik rekao je da su u dobi između 15 i 18 godina.

"Oteti učenici i osoblje vladine škole u Kagari te njihovi rođaci pušteni su na slobodu i preuzela ih je vlada države Niger", napisao je u tvitu guverner Abubakar Sani Bello.

Raste nasilje

Učenici su oslobođeni samo dan nakon napada na školu u državi Zamfari, gdje su naoružani ljudi zarobili 317 djevojčica.

Nedavni napadi izazvali su zabrinutost zbog porasta nasilja naoružanih bandi i islamističkih pobunjenika. Džihadistička skupina Boko Haram i ogranak Islamske države izvode otmice na nemirnom sjeveroistoku Nigerije.

Nemiri su postali politički problem za predsjednika Muhamadua Buharija, umirovljenoga generala i bivšeg vojnog zapovjednika koji se proteklih mjeseci suočio sa sve većim kritikama zbog napada naoružanih skupina lokalno poznatih kao "banditi".

Dodatno otežana teška situacija u zemlji

Buhari je zbog pogoršanja nasilja u Nigeriji ovaj mjesec smijenio svoje dugogodišnje vojne zapovjednike.

U prosincu su naoružani napadači upali u školu u sjeverozapadnoj državi Kacini i oteli gotovo 350 dječaka, koje su nakon toga spasile snage sigurnosti.

Nasilje i nesigurnost dodatno otežavaju tešku ekonomsku situaciju s kojom se suočavaju građani u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji i najvećem izvozniku nafte, koja se bori s padom prihoda zbog pada cijena sirove nafte uz utjecaj pandemije covida-19.

Boko Haram je 2014. u najvećoj otmici iz škole oteo više od 270 učenica u gradu Čiboku. Oko 100 njih i dalje se vodi kao nestalo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene