Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Australiji

Otkriveni hibridni morski psi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U australskim vodama otkriveni su prvi hibridni morski psi, objavili su znanstvenici.

Hibridne životinje potencijalni su znak da se predatori prilagođavaju klimatskim promjenama, piše AFP. 'Parenje različitih vrsta morskih pasa, otkriće je koje nema presedana te će utjecati na cijeli svijet morskih pasa', rekao je Jess Morgan, istraživač sa Sveučilišta u Queenslandu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi napad na ljude "Bilo je kao u sceni iz Ralja": Dječaka (8) napala tri morska psa, izgrizli mu noge Morski pas - 3 Noćna mora na Korčuli Ušli u plićak, a kad tamo dva metra dugi modrulj. Stručnjak iz pulskog akvarija objašnjava jesu li morski psi opasni ili samo na lošem glasu

'To je veoma iznenađujuće jer nitko prije nije vidio hibride morskih pasa', rekao je Morgan. 'Ovo je evolucija na djelu', zaključio je Moran.

Colin Simpfendorfer, Morganov partner u projektu, rekao je kako početne studije upućuju na to da su hibridne vrste relativno snažne.

Ove morske pse otkrili su prilikom popisivanja životinja na istoku Australije te su genetskim testiranjem otkrili da pripadaju jednoj vrsti, a izgledaju kao druga. Tako je otkriveno 57 primjeraka nove vrste.

Australski crnorepi morski pas manji je od srodnog običnog i živi u tropskim vodama, dok su novu hibridnu vrstu našli 2000 kilometara dalje, u hladnijim vodama. To znači da se prilagodio novom okolišu kako bi opstao u hladnijem moru.

Crnorepi morski psi žive u obalnim tropskim i suptropskim vodama, a genetske analize otkrile su velike razlike između te dvije vrste. Najčešće su dugi oko metar i pol, brzi su i snažni grabežljivci te se uglavnom hrane ribom. Inače se drže na sigurnoj udaljenosti od ljudi te nisu posebno opasni, ali mogu postati agresivni u blizini hrane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene