Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkrivena grobnica s ostacima žrtava nacizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačke su vlasti u četvrtak rekle da su iskopale 51 tijelo, velikim dijelom djece iz, kako se pretpostavlja, masovne grobnice žrtava Hitlerovog programa eutanazije.

Do sada su iz grobnice, smještene na crkvenom groblju u mjestu Menden-Berge, izvađeni kosturi 22 djece i 29 odraslih osoba, rekli su novinarima lokalni dužnosnici. Ekshumacija još traje.

Pročitajte i ovo Daniel Halemba Brani ga Hrvat Uhićen popularni političar radikalnog AfD-a, samo su ga sati dijelili od imuniteta: Vikali su "Sieg Heil" i imali zabranjene simbole Ilustracija Neće biti smijenjena Skandal u katoličkoj školi: Djelatnica objavila da nacisti i gejevi rade istu stvar - ''Ispiranje mozga je ispiranje mozga"

Državni tužitelj Ulrich Mass je rekao da ima znakova da su pokopani umrli nasilnom smrću, posebice djeca.

- Pretpostavljamo da su to žrtve nacističkog režima, rekao je Maas. 

Tu pretpostavku podržava činjenica da su sitniji kosturi djece nabacani u grobnicu bez lijesova, rekao je. Na tri posmrtna ostatka djece utvrđeni su znakovi fizičkog hendikepa, rekao je. Neki od odraslih pokopani su u lijesu, a uzrok njihove smrti još nije poznat.

Tijekom dvanaestogodišnje nacističke vlasti u Njemačkoj mentalno i fizički hendikepirane osobe sustavno su ubijane u okviru programa eutanazije koji je za cilj imao "očistiti" germanski genetski bazen od onih koje su nacisti smatrali neodgovarajućim za arijsku rasu gospodara i nadljudi.

Lokalno stanovništvo šutilo je o postajanju masovne grobnice do prije tri godine kada su lokalne vlasti počele istraživati naznake da bi se na groblju mogla nalaziti i takva grobnica, rekao je Maas i objasnio da su nakon Drugog svjetskog rata mnogi Nijemci bili skloni "prvo potisnuti a potom i zaboraviti".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene