Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznati detalji

"Jedan od kopnenih koridora ide preko Hrvatske": Procurili planovi NATO-a u slučaju rata s Rusijom

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
NATO razvija planove za višestruke kopnene koridore kako bi požurio američke trupe i oklopnu opremu na prve linije u slučaju velikog europskog kopnenog rata s Rusijom.

Američki vojnici iskrcat će se u jednoj od pet luka i usmjeriti duž unaprijed planiranih logističkih ruta kako bi se suočili s mogućim napadom Moskve. Ovi detalji procurili su usred upozorenja da se zapadne vlade u sljedeća dva desetljeća moraju pripremiti za sukob s Rusijom.

Logističke rute postale su ključni prioritet otkako su čelnici NATO-a odlučili pripremiti 300.000 vojnika koji će se držati u stanju visoke pripravnosti za obranu. Postojeći planovi predviđaju iskrcavanje američkih trupa u nizozemskim lukama prije nego što se ukrcaju na vlakove koji bi ih prevezli kroz Njemačku i dalje u Poljsku.

U slučaju ruske invazije na NATO američke trupe bile bi otpremljene u luku Rotterdam prije nego što bi bile prebačene na istok.

No iza kulisa se također dogovara da se rute prošire na druge luke kako se ne bi dogodilo da moskovske snage ne mogu prekinuti kopnenu komunikacijsku liniju.

General potpukovnik Alexander Sollfrank, načelnik NATO-ove logističke komande Jsec, rekao je za The Telegraph: "Ukrajina jako trpi zbog ovih ruskih dalekometnih raketnih napada na logističke sustave", piše Telegraph

Ako NATO snage koje ulaze iz Nizozemske budu pogođene ruskim bombardiranjem ili sjevernoeuropske luke budu uništene, Savez će se usredotočiti na luke u Italiji, Grčkoj i Turskoj. Iz talijanskih luka američki vojnici mogli bi se kopnom prebaciti preko Slovenije, Hrvatske do Mađarske, koja graniči s Ukrajinom.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Očevid u tijeku Još jedna tragedija na hrvatskim cestama: Starija vozačica poginula nakon što je sletila s ceste i udarila u putni most

Pročitajte i ovo Ilustracija, Lutrija Kakva sreća! Osvojen je Eurojackpot: Evo kamo ide čak 120 milijuna eura!

Postoje slični planovi za prijevoz snaga iz turskih i grčkih luka preko Bugarske i Rumunjske kako bi se stiglo do istočnog krila saveza.

Također se razrađuju planovi za prijevoz trupa preko luka na Balkanu, kao i kroz Norvešku, Švedsku i Finsku. U tim koridorima nacionalne vojske neće biti ograničene lokalnim propisima i moći će slobodno prevoziti pošiljke bez uobičajenih ograničenja.

Prethodno se francuska vlada žalila da su njezini tenkovi birokratskim procesima zarobljeni na stranim granicama dok su pokušavali biti raspoređeni u Rumunjskoj kao dio novog plana za obranu od zastrašujuće ruske invazije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve objasnio Ravnatelj DHMZ-a priznao: "To radimo samo mi i nitko drugi u Europi, a opasno je i neučinkovito"

Jsec je obavio preglede u ime NATO-a kako bi otkrio različite rute koje bi se mogle koristiti za isporuku trupa u borbi protiv ruske invazije.

Luke u sjevernoj Europi, poput Nizozemske, Njemačke i Baltičkih država, smatraju se posebno osjetljivima na ruske raketne napade.

Pročitajte i ovo Marine Le Pen, Viktor Orbán i Giorgia Meloni Borba za parlament Što uspon krajnje desnice znači za Europsku uniju? Nekadašnjim strankama s margine predviđa se velik uspjeh

General pukovnik Alexander Sollfrank otkrio je da je promatrajući ruski rat u Ukrajini uočeno da je Rusija napala ukrajinske logističke baze, a to dovodi do zaključka da je jasno kako ogromne logističke baze, kakve poznajemo iz Afganistana i Iraka, više nisu moguće jer će biti napadnute i uništene vrlo rano u konfliktnoj situaciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene