Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potpora saveznika

Glavni tajnik NATO-a o ratu u Ukrajini: "Preispitajmo ovu odluku, ona je ključna"

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg smatra da je došlo vrijeme da se preispitaju neka od ograničenja vezana uz korištenje oružja isporučenog Ukrajini.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je rekao da je došlo vrijeme da članice saveza preispitaju neka od ograničenja vezana uz korištenje oružja isporučenog Ukrajini u borbi protiv Rusije.

"Saveznici isporučuju Ukrajini razne vrste naoružanja i neki su uveli ograničenja na upotrebu tog oružja. To su nacionalne odluke, ali mislim da je, s obzirom kako se rat odvija, došlo vrijeme da se ta ograničenja preispitaju i da se Ukrajini omogući da se uistinu obrani", rekao je Stoltenberg u Pragu na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a.

Pročitajte i ovo Cyber banda - 2 Operacija Endgame Razbijena kibernetička kriminalna skupina: Cilj im je bio krađa podataka

Ukrajina poziva zapad da ublaži ta ograničenja, no države su sve više podijeljene oko toga da li ili ne dozvoliti Ukrajini da cilja mete na ruskom teritoriju.

Ukrajina, smatra Stoltenberg, još uvijek može pobijediti Rusiju, "ali samo uz našu stalnu snažnu potporu NATO saveznika".

Britanija, baltičke zemlje i Danska tvrde da je to dio legitimne samooobrane protiv invazije, dok ostale tvrde da se oružje može koristiti samo u Ukrajini, održavajući bojazan da bi napadi na Rusiju rezultirali uvlačenjem kolektivnog zapada u sukob.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Dvije havarije kod Brijuna, evakuirano 58 putnika

Belgija je ovaj tjedan rekla da se zrakoplovi F-16, koje ta zemlja namjerava isporučiti Ukrajini, mogu koristiti samo unutar njezinih granica.

Njemačka je iznijela slična upozorenja za svoje isporuke teškog naoružanja, uključujući tenkove Leopard.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene