Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve objasnio

Ravnatelj DHMZ-a priznao: "To radimo samo mi i nitko drugi u Europi, a opasno je i neučinkovito"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Državni hidrometeorološki zavod je jedina nacionalna meteorološka služba u čitavoj EU koja ima zakonsku obvezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom kako bi se djelovalo na tuču, otkrio je ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler.

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler na X-u je objavio da je DHMZ jedina nacionalna meteorološka služba u čitavoj Europskoj uniji koja ima zakonsku obvezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom kako bi se djelovalo na tuču.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez Financijski inspektorat upozorava na prijevaru koja se širi: Objasnili kako je prepoznati

Odmah je postavio i pitanje zašto je to potencijalno opasno, posebno u slučaju velikih tučonosnih oblaka, te na sve odgovorio.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Obrat u slučaju Potresne riječi Dankina oca nakon šokantnog poteza osumnjičenog za ubojstvo njegove kćeri  

"1. Sovjetska metoda suzbijanja tuče nije bila tako učinkovita u središnjoj Švicarskoj kako su tvrdili sovjetski znanstvenici. Naprotiv, većina procjena sugerira određeni trend prema većoj energiji tuče kad je zasijana i većoj površini pod tučom kad je zasijana.
2. Sirovi podaci pokazuju porast energije tuče za faktor 3 prilikom zasijavanja. Ovo je suprotno od onoga što se očekuje od zasijavanja.
3. Unatoč tome, većina čitatelja složit će se s nama da su operacije zasijavanja bile učinkovite na pogrešan način. U svakom slučaju, očito je da primijenjenu metodu kao sredstvo zaštite od tuče treba napustiti - odmah", napisao je Güttler.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene