Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osuđeni sudionici afere s vizama u Austriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Beču osudio je bivšeg austrijskog vicekonzula u Budimpešti na tri i pol godine zatvorske kazne zbog umiješanosti u aferu s prodajom austrijskih viza, a manje zatvorske kazne dobili su ostali sudionici afere.

Presudom Zemaljskog kaznenog suda u Beču okončana je afera s trgovinom vizama u austrijskim veleposlanstvima u Beogradu i Budimpešti, koja je uzdrmala austrijsku diplomaciju.

Pročitajte i ovo Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri... Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke"

Bivši austrijski vicekonzul u Budimpešti osuđen je zbog zloporabe službe u tisuću slučajeva, osnivanja zločinačke organizacije i krijumčarenja ljudi na tri i pol godine zatvora bezuvjetno.

Osim toga, sudsko vijeće odlučilo je oduzeti mu 105.000 eura koji prema spoznajama suda potječu iz nezakonite trgovine.

Uz njega, osuđeni su jedan prodavač iz Gradišća, jedan umirovljeni trgovac drvom iz Koruške i jedan bivši srbijanski policajac zbog toga što su uz pomoć lažnih dokumenata tvrtki u velikom stilu organizirali ulazak tisuća srbijanskih i moldavskih građana u schengenski prostor. 

Oni su bili optuženi zbog navođenja na zloporabu službe, stvaranja zločinačke organizacije i krijumčarenja ljudi.

Prodavač iz Gradišća osuđen je na tri godine zatvora, od toga godinu bezuvjetno, a druga dva muškarca dobila su po 30 mjeseci zatvora od čega deset mjeseci bezuvjetno.

Sudskom odlukom njima je oduzeto između 210.000 i 350.000 eura.

Jedna od optuženih, kućanica koja je u manjoj mjeri za poznanike i rođake pribavljala krivotvorene isprave za što nije dobivala novac, osuđena je na 15 mjeseci uvjetne zatvorske kazne.

Jedan nogometni menadžer je oslobođen optužbi. Sudac Peter Liebetreu koji je vodio postupak predbacio je prvooptuženomu da je 'beskrupulozno izrabljivao najsiromašnije među najsiromašnijima', aludirajući pritom na građane Moldavije koji su ga morali podmićivati da bi dobili austrijsku vizu.

Vicekonzul nije samo 'enormno naštetio' ugledu Republike Austrije, nego i 'izdao i u pravom smislu riječi prodao' ideju schengenskog prostora.

Sudac je u obrazloženju presude također izjavio kako je tijekom postupka u nekoliko navrata dobio informacije da u službenim austrijskim predstavništvima u inozemstvu i dalje vladaju nezakonite prilike.

'Do suda su dolazili očiti signali da se vize u Srbiji i nadalje mogu kupiti', izjavio je sudac, dodavši kako je telefonom dobio informaciju da se u austrijskim predstavništvima u Srbiji može 'nešto pogurati samo ako se u putovnici nalazi najmanje 50 dolara'.

Za ilegalnu trgovinu vizama u austrijskim predstavništvima 'znalo se u cijeloj Srbiji', a u Beču se 'uopće ništa nije poduzimalo', premda je u nekoliko slučajeva osoblje veleposlanstvo prijavilo nezakonitosti, dodao je sudac.

Rečenicom: 'U Beč su dolazili pozivi u pomoć, što očito nije uvijek poželjno kod austrijskih ministarstava', sudac Liebetreu dodatno je optužio predstavnike austrijske vlade, posebice ministarstvo vanjskih poslova.

Predstavnici austrijskog ministarstva vanjskih poslova pozdravili su presudu, tvrdeći da ona unosi jasnoću u ovaj slučaj i tvrdeći da je ministarstvo od početka surađivalo sa sudom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene