Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv ruskog utjecaja u zemlji

U Srbiji kritika agresije na Ukrajinu: "Ruske službe slobodno mešetare po našoj zemlji. Agresiju je osudio cijeli svijet"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Oporbena stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uputila je u četvrtak Skupštini Vojvodine na usvajanje deklaraciju kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu, nastavljajući time politiku protivljenja širenju ruskog utjecaja u Srbiji.

"Prošlo je točno godinu dana od kada je Ruska Federacija započela barbarsku agresiju na državu Ukrajinu. Do sada je u ovoj krvavoj agresiji poginulo najmanje 300.000 ljudi", navodi se u prijedlogu Deklaracije koju je uputio šef kluba zastupnika 'Vojvođanska fronta - LSV, VP' u Skupštini Vojvodine Saša Šućurović.

Podsjećajući da je rusku agresiju na Ukrajinu osudio cijeli svijet, kao i Srbija u Općoj skupštini UN-a, Šućurović je pozvao vojvođanske zastupnike da potporom Deklaraciji pridonesu "bržem prekidu agresije i povlačenju ruske vojske na međunarodno priznate granice iz 1991. godine."

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić na sajmu naoružanja Vučić objavio da Srbija kupuje dronove samoubojice pa zavapio: ''Ja ću opet kukati, biti drama queen, debil, moron i budala''

LSV i njezin koalicijski partner Vojvođanski klub jedine su političke opcije u zemlji koje otvoreno govore o, kako navode, 'malignom utjecaju Rusije u Srbiji'.

"Ruske službe slobodno mešetare po našoj zemlji. Neki mediji predstavljaju prave informativne službe ruskog glavnog stožera. Rad takozvanog Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu su od samog formiranja, prije 11 godina, pratile kontroverzije, među kojima je jedna od najvećih sumnja da je riječ o ruskoj obavještajnoj, pa i vojnoj bazi“, priopćila je LSV sredinom ovoga mjeseca.

Umjesto da taj centar zatvori, istaknula je Liga, "Srbija dopušta ruske akcije u Srbiji i regiji, i tako praktično destabilizira i samu sebe“.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rekonstrukcija željeznice Srbija dobila poklon od Europske unije u vrijednosti 600 milijuna eura

Liga socijaldemokrata Vojvodine, koju od studenog 2022. vodi Bojan Kostreš, prodemokratska je stranka koja se zalaže za jednakost građana bez obzira na različitost, a u svojemu fokusu ima "ostvarivanje punog subjektiviteta Vojvodine kao autonomne pokrajine i europske regije“.

Na posljednjim izborima u Srbiji početkom 2022. surađivala je s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini (DSHV), što je rezultiralo ulaskom predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova u Skupštinu Srbije i njegovim kasnijim imenovanjem za ministra u srbijanskoj vladi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene