Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govor u Poljskoj

Joe Biden odbrusio Putinu: "Ukrajina nikada neće biti mjesto ruske pobjede. Autokrati razumiju samo jednu riječ"

Aktualno Galerija Govor Joea Bidena u Varšavi - 1 Govor Joea Bidena u Varšavi - 1 Foto: Afp Govor Joea Bidena u Varšavi - 2 Govor Joea Bidena u Varšavi - 2 Foto: Afp Govor Joea Bidena u Varšavi - 3 Govor Joea Bidena u Varšavi - 3 Foto: Afp +0 Govor Joea Bidena u Varšavi - 4 Galerija 1/4 >>
Predsjednik SAD-a Joe Biden nalazi se u Poljskoj, gdje je stigao u trodnevni posjet uoči prve godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu. Biden je ondje održao govor u kojem je rekao da "Ukrajina nikada neće biti mjesto ruske pobjede".

Američki predsjednik Joe Biden u trodnevnom je posjetu Poljskoj, gdje je stigao uoči prve godišnjice početka rata u Ukrajini i gdje ga je dočekao predsjednik Andrzej Duda.

Dva su se predsjednika ranije obratila javnosti te je nakon kratkih izjava otvoreni dio sastanka završen. Tada se nisu osvrnuli na govor ruskog predsjednika. Podsjetimo, Vladimir Putin danas je rekao da je Ukrajina započela rat i objavio je da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu koji ograničava korištenje nuklearnih bombi.

Govor predsjednika Bidena

Nakon zatvorenog dijela sastanka govor su održali američki veleposlanik u Poljskoj Mark Francis Brzezinski, zatim poljski Duda, a nakon njih pred poljske građane izašao je i Biden.

"Prije godinu dana svijet se pripremao na pad Kijeva. Ja sam upravo došao iz njega i mogu reći da Kijev još uvijek stoji", rekao je Biden.

"Kada je predsjednik Putin naredio svojim tenkovima da napadnu Ukrajinu, mislio je da ćemo se lako predati, ali je bio u krivu. Mislio je da će se NATO urušiti, a umjesto toga snažniji je nego ikada", dodao je američki predsjednik.

Pročitajte i ovo Jens Stoltenberg jedini odgovoran za rat NATO žestoko odgovorio Putinu: "Podcijenio je naše zajedništvo i predanost Ukrajinaca da obrane domovinu"

Zatim je rekao da je Putin danas suočen s nečim što prije godinu dana nije mogao ni zamisliti.

"U trenucima velikog kaosa i nesigurnosti važno je znati za što se boriš i tko se bori s tobom. Putin se danas bori s još jačim demokracijama", rekao je.

"Ne bi trebalo biti sumnji: naša potpora Ukrajini neće biti oslabljena. NATO neće biti podijeljen. Demokracije svijeta branit će slobodu danas, sutra i zauvijek", dodao je.

Autokrati, istaknuo je američki predsjednik, razumiju samo jednu riječ – "ne".

"Ukrajina nikad neće biti mjesto ruske pobjede. Slobodni ljudi odbijaju živjeti u svijetu beznađa i mraka", rekao je te dodao: "Godinu dana nakon što su bombe počele padati Ukrajina je još uvijek ujedinjena i slobodna."

Spomenuo je da je Poljska prihvatila milijune ukrajinskih izbjeglica.

"U tim najmračnijim trenucima njihova života vi ste im pomogli. Istovremeno, zajedno smo se pobrinuli da oni koji su krivi za ovaj rat za to i odgovaraju. Nametnuli smo sankcije Rusiji i ovog ćemo tjedna objaviti novi paket", rekao je Biden.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Sumorna analiza Što je Putin htio reći? Analitičar ne sumnja: "Za njega je ovo početak trećeg svjetskog rata"

Američki je predsjednik nakon toga rekao da će se SAD pridržavati pravila o obrani svake države članice NATO saveza.

"Odluke koje donesemo u narednih pet godina oblikovat će naše živote za sljedećih nekoliko desetljeća. Izbor je na nama, a posljedice će biti dugotrajne", rekao je.

"Nema slađe riječi od slobode, nema višeg cilja od slobode. Amerikanci to znaju i vi to znate. I sve što sada radimo moramo napraviti da bi to naša djeca i unuci znali. Budite uz nas i mi ćemo biti uz vas", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene