Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat iz minute u minutu

Slovačkog ministra toliko razbjesnila Orbanova poruka da mu je odgovorio: "Idi u ku*ac"

Aktualno Galerija Zgrada u Izjumu Zgrada u Izjumu Foto: Afp Uništeno selo u Donjecku Uništeno selo u Donjecku Foto: Afp Pas je u ratu ostao bez nogu sjedi na razrušenom mostu u selu Bohorodične Pas je u ratu ostao bez nogu sjedi na razrušenom mostu u selu Bohorodične Foto: Afp Vladimir Putin Vladimir Putin Foto: Afp +4 Sergej Lavrov i Wang Yi Galerija 1/9 >>
Uzbune su se jutros oglasile diljem zemlje. Na bojišnici Ukrajinci tvrde da drže liniju, Rusi kažu da oni napreduju. Šef kineske diplomacije danas će na sastanak k Putinu. Duma je potvrdila izlazak Rusije iz Novog START-a.

 

  • Najviši kineski diplomat sastat će se Putinom
  • Papa Franjo kritizirao je rat
  • Zelenski kaže da drže liniju obrane, Rusi tvrde da napreduju
  • Medvedev kaže da je SAD objavio rat Rusiji  
  • Rusija je testirala interkontinentalni balistički projektil dok je Biden bio u Kijevu
  • Putin je na velikom skupu na stadionu Lužnjiki u Moskvi poručio da cijela Rusija podržava borce u Ukrajini
  • Biden je rekao da je Vladimir Putin napravio veliku grešku suspendiranjem posljednjeg preostalog sporazuma o nuklearnom oružju s SAD-om

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:20 Izjava mađarskog premijera Viktora Orbana da rat u Ukrajini nije mađarski problem izazvala je burnu reakciju ministra vanjskih poslova Slovačke.

"Tijekom vikenda karpatski prorok je govorio kako ovo nije njihov rat te da jej ovo samo vojni sukob dviju slavenskih država. Trebali bismo ih ostaviti na miru, izolirati. Zapravo, neka Rusi brzo pobiju Ukrajince. Kako odvratno, kako jadno, kako nekršćanski", poručio je Rastislav Káčer.

"Osim tradicionalnih gardista i neonacista, u borbu za Putina uključio se i trostruki bivši premijer. On želi mir. Putinovski mir. Ovo pišem u vlaku iz Bruxellesa za London. Slovačka je dio Zapada, danas i EU-a i NATO-a. Dio smo razvijenog svijeta i  ne želim raditi kao Orban. Nikako ne želimo biti na Putinovoj strani. To bi bilo naše uništenje. Za Putinove suradnike, a posebno za one u Karpatskom bazenu, za sve one koji žele mir po cijenu uništenja Ukrajine, imam samo jednu poruku: Idi u ku*ac!" napisao je Kačer. 

 

21:15 Ruske trupe probile su jučer ukrajinsku obranu u blizini istočnog grada Kremina, rekao je guverner Luhanska Serhij Haidai. Ranije je u intervjuu s ukrajinskom televizijom rekao da je napad odbijen, ali nije iznio detalje. Sinoć je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su ukrajinski branitelji držali liniju prednjeg dijela i da se situacija nije promijenila unatoč žestokim borbama.

21:10 Moldavija je rekla da je spremna na puni spektar prijetnji, nakon straha da bi Rusija mogla intenzivirati pokušaje da je destabilizira. Moldavija je optužila Rusiju da planira preuzimanje vlasti - što Rusija negira. "Ne mislimo da je Moldavija u poziciji da bude vojno ugrožena sve dok se Ukrajina opire i drži liniju fronte podalje od nas", rekao je moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu. Nastavio je da je njegova vlada "stalno spremna" na prijetnje od invazije, uključujući strahove od bombi i cyber napada.

20:00 Američki predsjednik Joe Biden napustio je Poljsku te se vraća u SAD. Bidenovo trodnevno putovanje Europom je gotovo, a počelo je njegovim nenadanim dolaskom u Kijev. Nakon toga se sastao s čelnicima NATO-a u glavnom gradu Poljske Varšavi.

18:07 Ukrajinski savjetnik za unutarnje poslove Anton Geraščenko na Twitteru je objavio video za koji tvrdi da je snimljen na skupu na stadionu Lužnjiki u Moskvi, a na videu se vidi kako muškarac obučen u vojnu uniformu pjeva o ruskoj zastavi iznad Berlina.

"Pažnja, Njemačka! Rusi pjevaju o ruskoj zastavi iznad Berlina na stadionu Lužnjiki", napisao je Geraščenko.

 

18:03 Zapadne zemlje trebaju iz ruske agresije na Ukrajinu izvući pouku i napustiti politiku ''naivnosti'' prema Ukrajini, kazao je u intervjuu za think-thank Atlantsko vijeće (Atlantic Council) hrvatski premijer Andrej Plenković, dodavši kako je većina “razumnih” političara u Hrvatskoj čvrsto na strani Ukrajine. Više pročitajte OVDJE. 

17:50 Međunarodna federacija novinara (IFJ) u srijedu je privremeno isključila iz članstva vodeći ruski novinarski savez jer je uspostavio svoje ogranke u četirima regijama Ukrajine koja je Rusija okupirala.

"IFJ je organizacija utemeljena na međunarodnoj solidarnosti, načelu suradnje među savezima i poštivanju prava novinara. Ruski novinarski savez uspostavio je četiri ogranka u anektiranim pokrajinama Ukrajine čime je jasno razbio solidarnost i posijao podjele među sestrinskim savezima", rekla je predsjednica IFJ-a Dominique Pradalié. Vladimir Solovjov, predsjednik Ruskog novinarskog saveza, smatra suspenziju neopravdanom i poručuje da je "to posve politička odluka donesena nakon ultimatuma nordijskih saveza, nažalost".

17:00 Moskva inzistira na tome da njezina odluka o povlačenju iz Novog nuklearnog sporazuma START ne povećava rizik od nuklearnog rata. Vladimir Putin najavio je taj potez jučer tijekom svog godišnjeg govora pred ruskom Saveznom skupštinom.

"Ne vjerujem da nas odluka o suspenziji novog ugovora START približava nuklearnom ratu", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. Rusija je rekla da se ne povlači u cijelosti iz pakta i da će poštivati ​​ograničenja nuklearnog oružja postavljena prema sporazumu.

16:00 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg  rekao da je zadovoljan izvanrednim vodstvom američkog predsjednika. Naglasio je da se Putin priprema za novi rat i da NATO saveznici moraju održati i pojačati podršku Ukrajini.

"Ne znamo kada će rat završiti, ali kada završi, moramo osigurati da se povijest ne ponovi. Vidjeli smo rusku agresiju tijekom mnogo godina - Gruziju 2008., Krim i Donbas 2014., a zatim potpunu invaziju na Ukrajinu prošle godine. Ne možemo dopustiti Rusiji da nastavi štetiti europskoj sigurnosti. Moramo prekinuti krug ruske agresije. NATO saveznici nikada nisu bili ujedinjeniji", poručio je. 

15:30 Američki predsjednik Joe Biden  u srijedu se sastao s čelnicima zemalja istočnog krila NATO-a u znak podrške njihovoj sigurnosti dan pošto je Moskva objavila da više neće sudjelovati u povijesnom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja i poručila da će nastaviti rat protiv Ukrajine za koji je rekla da joj ga je nametnuo Zapad. Rekao je da je Vladimir Putin napravi veliku grešku suspendiranjem posljednjeg preostalog sporazuma o nuklearnom oružju sa SAD-om. Osudio je rusku odluku da se povuče iz tog sporazuma.

 "Zajedno ćemo nastaviti našu trajnu potporu Ukrajini dok brani svoju slobodu tijekom prošle godine, s vašim zemljama za ovim stolom, osiguravajući kolektivno vodstvo. Apsolutno je jasno da će SAD braniti  doslovno svaki centimetar NATO-a", rekao je Biden.

15:20 Ukrajinski savjetnik za unutarnje poslove Anton Geraščenko na Twitteru je komentirao Putinov skup na stadionu Lužnjiki u Moskvi te objavio video.  "Rusi napuštaju stadion Lužnjiki u Moskvi dok još traje koncert. Žena iza kamere kaže da je nestalo besplatne hrane i čaja, ljudima je hladno pa svi odlaze", napisao je. 

 

14:50 Predsjednik Vladimir Putin "mobilizira cijelo rusko društvo", rekao je sigurnosni analitičar Michael Clarke za Sky News, nakon Putinova govora na skupu u Moskvi. Stručnjak za obranu rekao je da je ruski predsjednik izgledao "opuštenije" govoreći pred okupljenima na skupu nego što je u utorak govorio političarima.

"On očito uživa u ovome. On mobilizira cijelo rusko društvo da se bori protiv onoga što je trebalo biti trodnevna kampanja za preuzimanje Kijeva u ovo doba prošle godine. Za Ruse je ovo nužnost, oni moraju uspjeti. Pa on se zahvaljuje svima i sve spominje, on uvlači cijelo društvo u rat", poručio je analitičar Michael Clarke.

14:45 Rusija održava veliki skup na stadionu Lužnjiki u Moskvi povodom obilježavanja Dana branitelja domovine, odajući počast vojnim službenicima. Smatra se da Dan branitelja domovine datira iz 1919. godine. Na skupu se obratio ruski predsjednik Vladimir Putin pred 200.000 okupljenih pristaša.

Rekao je da je Rusija "ponosna na one koji se bore u Ukrajini za obranu domovine", dodajući da ih podržava cijela zemlja". Naglasio je da se ruski vojnici bore herojski i hrabro te da je "specijalna vojna operacija" - rat u Ukrajini - u tijeku na "povijesnim granicama" Rusije.

"Cijela država podržava naše borce", rekao je Putin, nakon čega je publika povikala: "Pobjeda će biti naša!"

"Kada smo zajedno i jedinstveni, nema nam ravnih. U riječi otadžbina ima nešto posebno rusko, sveto i mitsko, jer s riječju otac počinje i Očenaš", rekao je Putin. Nakon toga usijedila je himna, a na kraju je Putin zajedno s okupljenjima počeo skandirati "Rusija, Rusija!"

13:13 Vladimir Putin u godinu dana ruske agresije na Ukrajinu nije ostvario svoje ciljeve, a njegova se odluka o pokretanju invazije pokazala pogrešnom, istaknuli su u srijedu panelisti na tribini u Kući Europe povodom godišnjice rata u Ukrajini.

11:42 Papa Franjo kritizirao je okrutni rat u Ukrajini. U tjednoj općoj audijenciji naglasio je kako je nadolazeća obljetnica tužna prilika te da se osjeća blisko mučeničkom ukrajinskom narodu.

Dodao je da prava pobjeda ne može biti izgrađena na ruševinama.

11:41 Kremlj je potvrdio da će se Putin danas sastati s kineskim diplomatom Wang Yijem, piše BBC.

11:40 Duma je suspendirala rusko sudjelovanje u sporazumu Novi START.

U pripremi nova rezolucija UN-a

11:27 Opća skupština Ujedinjenih naroda sastaje se u srijedu, dva dana uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, a Kijev i njegovi saveznici nadaju se da će na tom skupu u New Yorku dobiti podršku svjetskih država za rezoluciju koja poziva na "pravedan i trajan mir".

O nacrtu rezolucije iza koje stoji oko 60 zemalja trebalo bi se glasati nakon zatvaranja rasprave, a to se očekuje u četvrtak.

U tekstu se "naglašava potreba postizanja, što je prije moguće, sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini u skladu s načelima Povelje UN-a".

Kao i u ranijim rezolucijama potvrđuje se "UN-ova predanost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine" te se poziva na trenutačni prekid neprijateljstava.

11:24 Greenpeace i ekološka organizacija Ecoaction priopćili su u utorak da su dokumentirali gotovo 900 slučajeva teške štete koju su prirodi u Ukrajini nanijeli ruski napadi.

"Mora se posvetiti više pozornosti ovom uništavanju okoliša uzrokovanim ratom", rekao je u Berlinu Denis Zuzajev, stručnjak Greenpeacea za srednju i istočnu Europu.

Viktor Orban Pas je u ratu ostao bez nogu sjedi na razrušenom mostu u selu Bohorodične Foto: Afp

Navodeći šumske požare, curenje otrovnog plina i izlijevanje nafte u Crnom moru, skupine su pozvale na hitnu uspostavu programa kako bi se pomoglo u uklanjanju opasnosti i obnovila priroda i okoliš.

Aktivisti su predstavili i interaktivnu kartu najtežih slučajeva štete. Veliki dio štete potvrđen je satelitskim snimkama.

Predstavljeni primjeri uključuju šumski požar na više od 17.000 hektara zemlje u istočnoj regiji Luhansku koji su navodno izazvali ruski projektili.

Na mnogim mjestima u Ukrajini istjecao je otrovni dim od izgaranja fosilnih goriva u elektranama.

U srpnju 2022. tim stručnjaka za zaštitu od zračenja dokumentirao je štetu u zoni isključenja oko nuklearne elektrane u Černobilu.

Prema studiji, zahvaćeno je oko 20 posto zaštićenih područja u zemlji. Osim izravnog uništenja, opasnost predstavlja i dugotrajna izloženost ostacima streljiva, istaknule su organizacije.

"Rat pogađa prirodu jednako kao što pogađa ljude i infrastrukturu", rekla je Jevhenia Zasiadko, voditeljica klimatskog odjela Ecoactiona.

Priroda je "tiha žrtva" pa šteta uglavnom prolazi nezapaženo, dodala je i upozorila da će se posljedice još dugo osjećati.

Sirene diljem Ukrajine

10:46 Kineski najviši diplomat Wang Yi u Moskvi se susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. Wang Yi je izjavio da se, zahvaljujući naporima kineskog predsjednika Xi Jinpinga i Vladimir Putina, odnosi dviju zemalja razvijaju na vrlo dinamičan način.

"Rusija i Kina ostaju odane multipolarnom svijetu bez hegemonija", rekao je Lavrovu.

Wang Yi je rekao i da će raditi na "jačanju i produbljivanju" odnosa između Moskve i Pekinga. Očekuje da će danas biti postignuti novi sporazumi.

Viktor Orban Sergej Lavrov i Wang Yi Foto: Afp

10:41 Ukrajinsko ministarstvo obrazovanja poručilo je školama da se ovaj tjedan prebace na rad na daljinu. Cijela Ukrajina jutros se probudila pod sirenama, dva dana prije obljetnice početka rata.

10:38 Bivši britanski premijer Tony Blair rekao je za BBC da će rat završiti kad Putinu postane jasno da se njegove ratne ambicije ne mogu ostvariti. 

10:30 Rusi i danas napadaju industrijska postrojenja u Harkivu, kaže gradonačelnik.

9:48 Na Twitteru se pojavila snimka na kojoj navodno Ukrajinci uništavaju 14 ruskih tenkova u šumi Kremina u Lugansku.

9:22 Sirene su se oglasile u Kijevu, Lavovu...

 

9:18 Rusija je od početka rata napala više od 700 zdravstvenih ustanova, prema izvješću pet organizacija koje djeluju u Ukrajini, piše Sky News.

Svjetska zdravstvena organizacija raspolaže sa sličnim podacima, 750 napada i 101 poginula osoba. 

9:10 Rusija je testirala interkontinentalnu balističku raketu u vrijeme dok je američki predsjednik Joe Biden bio u Ukrajini u ponedjeljak, doznaje CNN od dvaju visokih državnih dužnosnika.

Više o tome OVDJE

8:30 "Svim razumnim snagama očito je da smo ako SAD želi poraz Rusije, na rubu svjetskog sukoba. Ako Sjedinjene Države žele poraziti Rusiju, onda se imamo pravo braniti bilo kojim oružjem, uključujući nuklearno", napisao je Dmitrij Medvedev na Telegramu 

Komentirao je jučerašnje govore Putina i Bidena, a što je još napisao, čitajte OVDJE.

8:03 Vodstvo Moskve ne pokazuje nikakav znak da je otvoreno za pregovore o okončanju sukoba i ruski predsjednik Vladimir Putin želi kraj rata postići na bojnom polju, navodi njemačka obavještajna služba.

Nema nikakvih naznaka da je Putin voljan postići mirovni sporazum, rekao je šef njemačke vanjske obavještajne službe BND Bruno Kahl za njemačku medijsku grupu Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) u srijedu.

Putin je sada zainteresiran za okončanje sukoba "na bojnom polju i ostvarivanja što je moguće više prednosti tamo kako bi onda možda diktirao mirovni sporazum pod svojim uvjetima u nekom trenutku u budućnosti", rekao je šef njemačke obavještajne službe.

Kahl je istaknuo da je Rusija sposobna poslati još puno vojnika na front. Od 300.000 vojnika koje je Moskva mobilizirala u jesen prošle godine, neki su još na obuci, a drugi su već poslani na prve crte, dodao je.

Rusija ima "daljnji mobilizacijski potencijal do milijun muškaraca, da se to u Kremlju smatra potrebnim", rekao je.

7:58 Američki predsjednik Joe Biden sastat će se u srijedu s čelnicima istočnog krila NATO-a kako bi iskazao potporu njihovoj sigurnosti nakon što je Moskva suspendirala sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja.

Biden će se u srijedu sastati s osobljem američkog veleposlanstva u Varšavi prije nego što okupi čelnike Bukureštanske skupine devet zemalja istočnog krila NATO-a koje su se pridružile zapadnom vojnom savezu nakon što su bile pod dominacijom Moskve tijekom hladnog rata.

Najviši kineski diplomat kod šefa ruske sigurnosne službe

5:10 Rusija je pozvala države UN-a da glasaju protiv "neuravnoteženog i antiruskog" poteza Ukrajine i drugih na Općoj skupštini povodom obilježavanja godinu dana od invazije Moskve.

Opća skupština UN-a od 193 članice trebala bi kasnije ovoga tjedna glasati o nacrtu rezolucije u kojoj se naglašava "potreba postizanja, što je prije moguće, sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira" u skladu s temeljnom Poveljom Ujedinjenih naroda.

U nacrtu teksta Generalna skupština ponovno bi zahtijevala od Moskve da povuče svoje trupe i pozvala na prekid neprijateljstava. Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu.

5:00 Vladimir Putin opozvao je u utorak dekret iz 2012. koji je djelomično podupirao suverenitet Moldavije u rješavanju budućnosti Pridnjestrovlja - separatističke regije koja graniči s Ukrajinom i u kojoj Rusija drži trupe. Više o tome čitajte OVDJE.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Napeti odnosi Novi Putinov protuzapadni potez: Poništio dokument o suverenitetu zemlje u čijoj pokrajini drži trupe

Pročitajte i ovo Wagner grupa - 4 paravojna skupina Raste napetost između ruskih snaga i vagnerovaca: Osnivač Wagnera optužio glavni vojni stožer za veleizdaju

3:30 Kina je u srijedu priopćila da se njezin najviši diplomat, Wang Yi, sastao s ruskim šefom sigurnosne službe i da su se obje strane složile da mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji treba odlučno poduprijeti te se protive uvođenju "mentaliteta" hladnog rata. Nije isključen ni sastanak s Putinom.

00:30 Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinske snage zadržavaju položaje na prvoj liniji na istoku nakon što je Rusija izvijestila da napreduje prema cilju.

Rusija, pokušavajući osigurati punu kontrolu nad dva istočna područja koja čine ukrajinsku industrijsku regiju Donbas, najveće dobitke postiže oko rudarskog grada Bahmuta. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da napreduju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene