Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekonstrukcija željeznice

Srbija dobila poklon od Europske unije u vrijednosti 600 milijuna eura

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Europska unija i Srbija potpisat će krajem veljače ugovor o rekonstrukciji pruge Beograd–Niš, koju će Unija iz donacije financirati s oko 600 milijuna eura, objavio je u ponedjeljak portal Demostat, pozivajući se na izvore u Delegaciji EU u Beogradu.

Donacija Europske unije za obnovu pruge najveća je pojedinačna nepovratna pomoć za projekte koju je Srbija do sada dobila od EU-a, navodi Demostat.

Najavljena donacija uslijedit će nakon sporazuma o paketu energetske potpore Europske unije Srbiji, vrijednog 165 milijuna eura, koji je prošlog tjedna potpisan s Elektromrežama Srbije.

Ugovor o rekonstrukciji pruge, koja će ukupno koštati oko 2,2 milijarde eura, bit će potpisan koncem veljače, a očekuje se da će ceremoniji, uz predstavnike srbijanskog državnog vrha, nazočiti i europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, rekli su Demostatu u Delegaciji EU.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen kao u pandemiji EU se udružuje s vojnom industrijom i povećava proizvodnju oružja: "Ne možemo više čekati"

Vodeći financijer rekonstrukcije željezničke pruge Beograd-Niš je Europska investicijska banka, koja je Srbiji odobrila zajam od 1,1 milijardi eura.

Europska banka za obnovu i razvoj izdvojila je 550 milijuna eura, a dio će se financirati iz državnog proračuna Srbije.

Rekonstrukcija pruge Beograd-Niš od oko 230 kilometara jedan je od najznačajnijih željezničkih projekata u Srbiji, a kada pruga 2029. bude završena vlakovi će se moći kretati brzinom i do 200 kilometara na sat, navodi Demostat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene