Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE PRESTAJE S PROVOKACIJAMA

Oglasio se Viktor Orban o šalu kojim prisvaja Rijeku i Hrvatsko primorje, još uvijek se čeka reakcija našeg ministarstva

Ilustracija
Ilustracija Afp
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Viktor Orban Viktor Orban Foto: Afp Viktor Orban Viktor Orban Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP +0 Mađarski premijer Viktor Orban Galerija 1/4 >>
Premijer Viktor Orban oglasio se o šalu koji je nosio na nogometnoj utakmici. Na šalu je imao kartu Velike Mađarske. "Nemojmo vidjeti nešto čega nema", poručio je. Saborski zastupnici šokirani su, a dio njih kaže kako su reakcije Vlade i predsjednika bile preblage. Reagirale su i Ukrajina i Rumunjska.

Premijer Mađarske Viktor Orban otišao je na nogometnu utakmicu noseći šal na kojem je prikazana Velika Mađarska. 

Velika Mađarska ne samo da sadrži dijelove Hrvatske, uključujući Rijeke i Hrvatskog primorja, već prisvaja i dijelove Slovenije, Austrije, Srbije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine.

Naše Ministarstvo vanjskih poslova još uvijek nije reagiralo na Orbanov potez. Poslali smo im upit hoće li biti reakcije, a odgovor ćemo objaviti po prispijeću. 

O Orbanovu potezu oglasila se Ukrajina ,koja će pozvati mađarskog veleposlanika na razgovor kako bi prosvjedovala na taj način. U utorak se o tome oglasio Viktor Orban. Na Facebooku je napisao: 

"Nogomet nije politika. Nemojmo vidjeti nešto čega nema. Mađarska reprezentacija je reprezentacija svih Mađara, gdje god da žive!", naveo je Orban u objavi. 

Rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je svoje čvrsto negodovanje i optužilo mađarskog premijera za revizionizam, javlja Euronews.com. 

Rumunjski zastupnik u Europskom parlamentu Alin Mituța opisao je Orbanovo ponašanje kao neodgovorno usred ruske invazije na Ukrajinu i "aneksije" teritorija.

"Ovo je još jedan neodgovoran potez Viktora Orbana, koji se danas pojavio sa šalom na kojem je karta Velike Mađarske. To je revizionistička gesta koja Orbana stavlja uz bok Putinu, koji također sanja o promjenama granica. EU čelnici bi ga trebali sankcionirati i izolirati u Europskom vijeću", piše Mituta.

Reakcije iz Hrvatske

Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je rekao da službeni Zagreb ne bi trebao reagirati na potez mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je na Instagramu objavio kako za mađarsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu navija noseći zastavu "Velike Mađarske".

"Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj svode se na to da mjesec dana krstari Jadranom u 8. mj i nađemo se na večeri", rekao je Milanović.

"Ne bi tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, to (Mađarska) je još najbolji".

Pročitajte i ovo Mađarski premijer Viktor Orban susret na moru Uhvaćeni na večeri: Orban se javio Milanoviću da je u blizini Hvara gdje boravi hrvatski predsjednik

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio da nije vidio snimku na kojoj mađarski premijer nosi šal "Velike Mađarske".

Pročitajte i ovo Viktor Orban Prijateljska utakmica Novi skandal Orbana: Nosio šal s kartom povijesne Mađarske koja sadrži velike dijelove Hrvatske

"Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima... Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku, apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija", rekao je Plenković.

"Puno opasnije od šala je činjenica da Mađarska ima velike gospodarske pretenzije na Hrvatsku preko Ine", poručuje Nikola Grmoja iz Mosta. 

"Vlada ima podosta servilan pristup prema svemu onome što Orban i njegovi trabanti rade prema Hrvatskoj, pa i po Hrvatskoj", kaže SDP-ov Mišel Jakšić. 

"Naš se predsjednik tome smije, naš premijer ne misli da bi na to trebalo reagirati, hrvatski suverenisti šute", poručuje Katarina Peović. 

Viktoru Orbanu ovo nije prvi gaf s pretenzijama na tuđi teritorij. Dugi niz godina izaziva reakcije zbog svojih govora i postupaka u kojima žali za Velikom Mađarskom. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene