Karta Velike Mađarske
Karta Velike Mađarske Foto: Viktor Orban/Facebook

Mađarski predsjednik Viktor Orban ponovo je izazvao lavinu reakcija zbog pretenzija na hrvatski teritorij. Nabrojali smo neke njegove skandalozne izjave, ali i gafove mađarskih vlasti i njihovo podsjećanje na Veliku Mađarsku.


Mađarski predsjednik Viktor Orban nedavno je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da "joj nisu oduzeli more", aludirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske. Ovo nije prva skandalozna Orbanova izjava, a ni pretenzija i žaljenje za Velikom Mađarskom.

2019. godine Orban je objavio fotografiju sastanka stranke Fidesz. Sastanak se odvijao u prostoru u kojem je golema karta Velike Mađarske. Ta Velika Mađarska obuhvaća i veliki dio Hrvatske. 

Sam Orban objavio je fotografiju na Facebooku, uz opis: "Adventski sastanak predsjedništva stranke."

U lipnju 2019. godine, Mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj je web stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu te kritike EU institucija, i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavio "povijesnu" kartu Mađarske na kojoj Mađarsku komada pet ruku i "otima" joj teritorij i mađarsko stanovništvo.

Osim slovenskog teritorija, na grafici se vidi i dio hrvatskog teritorija, Međimurje i južna Baranja, te Kvarner. I tada je reagiralo naše Ministarstvo za vanjske poslove. 

U studenom 2019. godine, Orban je iz Osijeka poručio kako su prije 100 godina Slavonija u Hrvatskoj i Baranja u Mađarskoj bili  "najbogatiji krajevi naše države. Moramo se opet povezati", poručio je tada. 

Viktor Orban i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska reagirala na skandaloznu izjavu Viktora Orbana, mađarski veleposlanik pozvan na razgovor

"Naprosto ne vjerujem da to, ako smo nešto već uspjeli postići tijekom povijesti, ne bismo mogli ponoviti.

Davor Božinović Božinović: ''Slučaj Čavajda nije političko pitanje''. Što se tiče Orbanove izjave, ''hrvatski teritorij je neupitan''

Vjerujem da će se još jednom dogoditi da će ljudi zavidjeti mađarskoj županiji Baranji i Slavoniji u Hrvatskoj", rekao je tada Orban u svom bizarnom govoru. 

U svibnju 2020. godine Orban je na svojem Facebooku objavio čestitku maturantima i fotografiju na kojoj je globus koji prikazuje Veliku Mađarsku koja uključuje i dio teritorija Hrvatske. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju