Obavijesti Video Pretražite Navigacija
susret na moru

Uhvaćeni na večeri: Orban se javio Milanoviću da je u blizini Hvara gdje boravi hrvatski predsjednik

Predsjednik Zoran Milanović i mađarski premijer Viktor Orban zajedno su večerali na Paklenim otocima u blizini Hvara.

Mađarski premijer Viktor Orban i dalje je na odmoru u Hrvatskoj, a ovoga puta, kako je objavio 24 sata, uhvaćen je na večeri s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, Orban se javio Milanoviću da je u blizini Hvara, gdje hrvatski predsjednik boravi u Vili Kovač, pa ga je predsjednik pozvao na večeru u Palmižanu.

Inače, Orban je već ranije snimljen u Hrvatskoj - prije gotovo dva tjedna - kada mu se pokvario gumenjak na jahti u blizini Visa te mu je pomoć tada ponudio Boris Vrkić. Ranije je pak fotografiran i u jednom restoranu na Braču.

 

Mađarski predsjednik poznat je po svojim izjavama u kojima svojata hrvatski teritorij i podsjeća na Veliku Mađarsku. 

Nedavno je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da "joj nisu oduzeli more", aludirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske. Ovo nije prva skandalozna Orbanova izjava, a ni pretenzija i žaljenje za Velikom Mađarskom.

2019. godine Orban je objavio fotografiju sastanka stranke Fidesz. Sastanak se odvijao u prostoru u kojem je golema karta Velike Mađarske. Ta Velika Mađarska obuhvaća i veliki dio Hrvatske.

Sam Orban objavio je fotografiju na Facebooku, uz opis: "Adventski sastanak predsjedništva stranke."

U lipnju 2019. godine, Mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj je web stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu te kritike EU institucija, i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavio "povijesnu" kartu Mađarske na kojoj Mađarsku komada pet ruku i "otima" joj teritorij i mađarsko stanovništvo.

Osim slovenskog teritorija, na grafici se vidi i dio hrvatskog teritorija, Međimurje i južna Baranja, te Kvarner. I tada je reagiralo naše Ministarstvo za vanjske poslove.

U studenom 2019. godine, Orban je iz Osijeka poručio kako su prije 100 godina Slavonija u Hrvatskoj i Baranja u Mađarskoj bili "najbogatiji krajevi naše države. Moramo se opet povezati", poručio je tada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene