Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije stručnjaka

Odgovor na sumnje: Je li zaista mogao preživjeti 16 MJESECI plutanja na oceanu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor sa Sveučilištu Portsmouth Mike Tipton, jedan od autora knjige o preživljavanju na moru, osvrnuo se na priču Meksikanca koji je mjesecima plutao izgubljen na Tihom oceanu...

Ovoga tjedna svijet je obišla vijest o Meksikancu Jose Salvador Albarengu koji je doživio brodolom života, a koji je nakon 16 mjeseci plutanja na Tihom oceanu pronađen na izoliranom atolu Ebon. Kako kaže, preživio je jedući kornjače, ribu, te pijući krv kornjače i kišnicu. Mnogi su odmah posumnjali u njegovu priču.

No, da je sve to doista moguće tvrdi i profesor na Sveučilištu Portsmouth Mike Tipton koji je jedan od autora knjige o preživljavanju na moru. 'Ne znam je li to učinio ili nije, ali to nije nemoguće. Činjenica je da je već boravio na moru i poznaje more što je ogromna prednost kod ovakvih situacija', kazao je Tipton za The Guardian.

Kako bi se preživjelo, preporuča se unos litre vode i 1.000 kalorija dnevno. No, moguće je i s manje od toga. Prema jednoj studiji, koju u svojoj knjizi navodi Tipton, izgledi za preživljavanje su veliki i ako se popije samo 250 ml vode dnevno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mladi se iznenadili FOTO Prvi put nakon 25 godina zabilježen rijedak fenomen: Stručnjak objasnio o čemu je riječ Ilustracija kanadski Cape Ray VIDEO Misteriozna olupina nasukala se na obalu, mještani postali pravi detektivi: "Ovo je naša povijest"

FOTO Ovo je čovjek koji je 16 mjeseci plutao izgubljen na Tihom oceanu

'Apsolutno je moguće. Ako vam sve ide u prilog i dobijete povremene zalihe pitke vode koju možete spremiti, to se može dogoditi. Ipak, ako je doista ovo učinio, to je nevjerojatno' kazao je Tipton. On u svojoj knjizi navodi i niz načina na koji se može doći do tekućine poput ispijanja krvi kornjače za što je i sam Alvarenga rekao da je činio. Kako tvrdi Tipton, kornjače je lako uhvatiti i mogu spasiti život jer se ispod njezinog oklopa nalazi debeli sloj masti što je vrlo korisno u takvim situacijama.

Osim poznatih savjeta poput onoga da se ne pije morska voda, Tipton u knjizi napominje da se treba odoljeti iskušenju da se pije tekućina prvoga dana jer će se većina izgubiti u urinu. 'Nakon dva, tri dana tijelo će početi drugačije funkcionirati, metabolizam će usporiti', kazao je.  Ipak, ističe Tipton, Alvarengova najveća prednost su njegove godine iskustva na moru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene