Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove sankcije?

Obama: Rusi bi mogli napasti jug i istok Ukrajine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama u četvrtak je najavio nove potencijalne sankcije Rusiji zbog cjelokupne situacije na Krimu.

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je pred Bijelom kućom komentirao razvoj situacije na Krimskom poluotoku. Dodao je i kako uje potpisao uredbu kojom će biti odobrene sankcije pojedinim sektorima ruske ekonomije, pokaže li se to potrebnim. Kaže kako bi sankcije mogle zadesiti i banku iz koje se financijski osigirava rusko vodstvo.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Ujedno je objavio da SAD uvodi nove sankcije protiv 20 ruskih državljana. Na popisu su navodno i najbliži suradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

''Uvodimo sankcije protiv još ruskih dužnosnika. Širimo i popis sankcioniranih ljudi koji potpomažu i imaju utjecaja na rusko vodstvo. Pod sankcijama će biti i ruska banka koja te ljude financira.'', rekao je Obama.

Rusija je odgovorila svojom 'crnom listom' kojom zabranjuje ulazak u državu devetorici američkih dužnosnika i članova Kongresa.

Ukrajina počela povlačiti vojsku s Krima!

Obama je dodao i kako postoji šansa za eskalaciju ruskih prijetnji jugu i istoku Ukrajine.

Na isto je ranije upozorio i ukrajinski veleposlanik pri UN-u Jurij Klimenko rekavši kako postoje naznake da Rusi izvedu vojnu intervenciju punog razmjera na istoku i jugu zemlje.

A stanje u Ukrajini bit će glavna tema dvodnevnog proljetnog summita zemalja članica Europske unije. Europski čelnici će u četvrtak i petak pokušati dogovoriti adekvatan odgovor na rusku odluku o aneksiji Krima. Osim stanja u Ukrajini, raspravljat će se i o financijskom stanju zemalja članica. Na summit je nazočio i hrvatski premijer Zoran Milanović, ali i ostali čelnici zemalja Europske unije.

Obama: Ne trebamo izazivati rat s Rusijom

'Ovo je važan summit jer su ruske akcije neprihvatljive. Zemlje Europske unije moraju odgovoriti ujedinjeno i jasno i to s više zamrzavanja sredstava, više ukidanja viza, ali i snažnijom reakcijom zbog situacije na Krimu. Moramo napraviti sve da zadržimo demokratsku Ukrajinu', rekao je britanski premijer David Cameron.

Angela Merkel, njemačka kancelarka rekla je 'Danas i sutra ćemo se pobrinuti da smo u svakom trenutku spremni pokrenuti sankcije treće faze, dođe li do pogoršanja situacije u Ukrajini.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene