Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema prvim nepotpunim rezultatima izbora na američkim kongresnim i guvernerskim izborima Republikanska stranka je osvojila većinu u Predstavničkom domu Kongresa koju su do sada imali demokrati i predsjednik Barack Obama.


Republikancima je podršku na ovim izborima dao konzervativni pokret Tea Party koji je u nekim američkim saveznim državama osigurao pobjedu republikanskih kandidata. Na glasovanju za 435 zastupnika Predstavničkog tijela republikanci su osvojili 234 mjesta, demokrati 180, a još uvijek nisu poznati rezultati za 21 mjesto. Ipak, ovakvi rezultati puno su bolji za republikance koji su očekivali tjesnu pobjedu. Tako će ovo tijelo, u kojeg se zastupnici biraju na dvije godine, biti pod prevlasti do sada oporbene stranke.

Vezani članci Barack i Michelle Obama Obamina hit-knjiga bi mogla dobiti filmsku verziju: Spominje se ime zvijezde koja bi ga trebala glumiti Obećana zemlja, prvi dio memoara bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame "Obećana zemlja" bivšeg američkog predsjednika već prvi dan srušila rekorde prodaje i uvjerljivo potukla literarna djela prethodnika

>> Izbori u SAD-u: Odaziv birača veći od očekivanog

>> Političar hrvatskog podrijetla postao guverner Ohia

Demokrati su ipak uspjeli održati tijesnu većinu u Senatu. Na ovim izborima biralo se 37 od 100 senatora, a nakon prvih rezultata demokrati imaju 51. zastupnika naspram 47 koliko ih imaju republikanci. Rezultati izbora za dva mjesta još nisu poznata.

U rezultatima za guvernere američkih saveznih država i zastupnička tijela u njima republikanci su također zabilježili bolje rezultate od očekivanih, ali i demokrati su zadovoljni jer su na nekim mjestima ostvarili bolje rezultate od očekivanih. Tako republikanac Arnold Schwarzenegger neće više biti guverner Kalifornije nakon dva mandata, a u toj državi nije prošao  ni prijedlog za legalizaciju marihuane.

Predsjednik Obama već je uputio čestitku vođi republikanaca Johnu Boechneru, a sam je Boechner utvrdio kako su ovi izbori pokazatelji kako glasači žele novi smjer politike u Washingtonu. (Hina/E.F.)