Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije pomogao ni Obama

Političar hrvatskog podrijetla postao guverner Ohia

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
John Kasich, američki političar hrvatskog podrijetla, izabran je za guvernera savezne države Ohio na jučer održanim izborima u SAD-i.

Pročitajte i ovo Ilustracija TIJESNA POBJEDA Republikanci osvojili većinu u Zastupničkom domu: Kakve će posljedice osjetiti Ukrajina? Joe Biden MRTVA TRKA Joe Biden pred novinare došao radostan pa uzviknuo: "Bio je to dobar dan za demokraciju"

Kasich je jedan od republikanskih kandidata koji je uspio pobjediti dosadašnjeg demokratskog guvernera Teda Stricklanda. Prema prvim rezultatima Kasich je dobio 49% glasova, a Strickland 2 posto manje.

>> Izbori u SAD: Obama izgubio većinu u Kongresu

Inače, Ohio je sedma najnapučenija savezna država u SAD-u s 11,5 milijuna stanovnika i jedna od ključnih u svim izbornim ciklusima. Značaj ovoj države potvrđuje i kampanja za ove izbore u kojoj su Kasichu i Stricklandu podršku dali ugledni američki političari. Tako su predsjednik Barack Obama, potpredsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Bill Cinton posjetili Ohio tijekom kampanje kako bi pružili potporu Stricklandu. Kasich je također dobio podršku da brojnih ključnih republikanaca, uključujući guvernere New Jerseya i Minnesote, Chrisa Christiea i Tima Pawlentya, dvojice potencijalnih kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju 2012.

Kasich je jedan od 10 republikanskih kandidata koji su postali guverneri u državama gdje su to ranije bili predstavnici demokrata. 58-godišnji John Richard Kasich bivši je republikanski kongresnik i predsjednik odbora za proračun Predstavničkog doma. U Kongres SAD-a biran je devet puta od 1983. do 2001. Po struci politolog, čest je gost i analitičar na TV mreži Fox News. Živi u Westervilleu sa suprugom Karen i blizankama Emmom i Reese, a roditelji su mu 1987. poginuli u prometnoj nesreći. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene