Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ankete prednost daju republikancima

Izbori u SAD-u: Odaziv birača veći od očekivanog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbori za 112. saziv Predstavničkog doma američkog Kongresa, trećinu Senata te guvernere i zakonodavna tijela u većini od 50 saveznih država, u utorak se provode uz veći odziv birača od očekivana i malen broj prijavljenih teškoća s uređajima za elektroničko glasovanje.

U posljednja tri ciklusa kongresnih izbora na polovici predsjedničkog mandata odziv američkih birača bio je oko 37 posto, a Gallup ove godine prognozira 45 posto, no i ta bi prognoza mogla biti nadmašena po prvim izvješćima o dugim redovima na biralištima u mnogim saveznim državama od istoka do zapada SAD-a. Glavni izborni sudac u Raleigh's, u Sjevernoj Karolini, izjavio je za TV mrežu NBC da je 'odziv birača neočekivao velik'.

Pročitajte i ovo Donald Trump, Joe Biden IZBORI U SAD-u Trump najavio važnu objavu, Biden upozorio: ''Moć u Americi tamo je gdje je uvijek bila'' Slika nije dostupna Videokonferencija odmetnutih Trumpova era mogla bi zauvijek promijeniti političku sliku SAD-a: Dio republikanaca razmatra osnivanje nove stranke

Izvješća o velikom odzivu dolaze i iz Massachussetsa, Connecticuta, Pennsylvanije, New Yorka i drugih država. U Kaliforniji, koja bira nasljednika guverenera Arnolda Schawarzeneggera i na referendumu odlučuje o legalizaciji marihuane, očekuje se odziv od 55 posto birača, po agenciji za ispitivanje javnog mnijenja Field. Povećano zanimanje birača objašnjava se prognozama da će ovi izbori donijeti promjenu ravnoteže snaga u američkom Kongresu, s dugogodišnjim utjecajem na američku politiku.

Dodatnu energiju ovogodišnjim izborima donio je i konzervativni pučki pokret Tea Party, koji na izborima podupire oko 70 kandidata za Kongres SAD-a. CNN je rano popodne izvijestio da je s oko 200 birališta izviješteno o problemima s uređajima za elektroničko glasovanje, što je malen broj u usporedbi s čestim teškoćama s tim uređajima na prijašnjim izborima. Amerikanci biraju pun saziv Predstavničkog doma Kongresa, koji ima 435 zastupnika s dvogodišnjim mandatom. Ankete najavljuju da će oporbeni republikanci osvojiti više od 218 mjesta potrebnih za većinu, te da će demokrati, koji sada imaju 255 mjesta, izgubiti 50 do 60 zastupnika.

'Danas će biti velik dan. Mislim da imamo stvarne izglede da osvojimo većinu i nadam se da će me kolege izabrati za predsjednika', izjavio je republikanski kongresnik John Boehner nakon glasovanja u West Chesteru u Ohiu. Očekuje se da će Boehner, sada čelnik manjine u Predstavničkom domu, nakon izbora postati njegov novi predsjednik i naslijediti Nancy Pelosi. U Wilmingtonu, u Delewareu, glasovao je potpredsjednik SAD-a Joe Biden, jedan od nazaposlenijih demokratskih čelnika u kampanji, koji je sudjelovao na više od 100 predizbornih skupova.

Predsjednik Barack Obama iskoristio je mogućnost ranog glasovanja poštom, što je ove godine učinilo više od 18 milijuna birača. U utorak se odlučuje o 37 od 100 mjesta u Senatu, na mandat od šest godina, od čega 19 mjesta drže demokrati a 18 republikanci. Ankete predviđaju da bi demokrati mogli zadržati minimalnu većinu u Senatu s 51 zastupnikom. Također se bira 37 od 50 guvernera saveznih država, od čege su 19 držali demokrati, a 18 republikanci. Sada demokrati imaju ukupno 26 guvernera, a republikanci 24, no i tu se očekuju promjene ravnoteže u korist republikanaca.

U utorak se glasuje i o 6115 od 7382 mjesta u zakonodavnim tijelima 46 saveznih država, gdje ankete također najavljuju velike gubitke demokrata, koji sada imaju većinu u kongresima 27 država, a republikanci u 14, dok je u osam država vlast podijeljena, a Nebraska ima nestranačko zakonodavno tijelo. Uz izbor zastupnika, u 37 država će građani odgovarati na 160 referendumskih pitanja. Osim spomenuta referenduma u Kaliforniji o rekreativnoj uporabi marihuane koji pobuđuje najveći interes, u Arizoni, Južnoj Dakoti i Oregonu glasuje se o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe.

U Coloradu se glasuje o mjeri po kojoj bi se osobi jamčila prava od početka 'biloškog razvoja', što je mogući prvi korak za zabranu pobačaja. U Arizoni, Coloradu i Oklahomi birači odlučuju i o predloženim amandmanima koji bi stavili izvan snage dijelove novoga saveznog zakona o zdravstenoj skrbi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene