Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi na uporište Laurenta Gbagbe

Obala Bjelokosti: Francuska intervenirala na Ban Ki-moonov zahtjev

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napadi na uporište Laurenta Gbagbe, što su ih u ponedjeljak u Abidžanu izvele UN-ove snage u suradnji s francuskim vojnim snagama, realizirane su nakon hitnog zahtjeva glavnoga tajnika UN-a Ban Ki-moona, upućenog francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, izvijestili su službeni izvori UN-a.

U pismu upućenom Sarkozyju u nedjelju, Ban ocjenjuje 'hitnom potrebu pokretanja odgovarajućih vojnih operacija koje bi neutralizirale teško naoružanje kojim se napada civilno stanovništvo i pripadnici Plavih kaciga'.

Ciljevi akcije koju su izvele snage UN-a i francuske snage Licorne bile su palača i rezidencija dosadašnjeg predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagbe te dva uporišta njegove vojske, stoji u UN-ovu priopćenju. 'Surađivali smo s francuskim vojnim snagama Licorne, u skladu s svojim ovlaštenjima i u skladu s rezolucijom 1975 UN-a', rekao je ranije glasnogovornik UN-ovih snaga Hamadoun Toure.

Francuska mirovna operacija u Obali Bjelokosti počela je 2002., na početku građanskog rata, kada su u zemlju poslane snage Licorne na temelju bilateralnog vojnog sporazuma Francuske i Obale Bjelokosti. (Hina)

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene