Kineski stealth borbeni zrakoplov J-20 (Foto: Arhiva/AFP)
Kineski stealth borbeni zrakoplov J-20 (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

U novom izvještaju američke obavještajne agencije za obranu upozorava se na sve veću kinesku vojnu prijetnju na dalekom istoku.


Tijekom posljednjih godina Kina je provela seriju ambicioznih vojnih reformi i uvela nove tehnologije u namjeri za poboljšanjem vlastitih sposobnosti ratovanja u reginoalnim teritorijanim sukobima, poput primjerice Tajvana, ističe najnoviji izvještaj američke obavještajne agencije za obranu (DIA).

Vezani članci Roditelji s novorođenim djetetom Ako se ovo dogodi, promijenit će se svjetski poredak: "Ne želim razmišljati o tome da dobijem bebu" Koronavirus u Kini Preplavljene bolnice i krematoriji: Raste zabrinutost za starije zbog masovnog širenja zaraze

"Dugoročni interes Pekinga za ponovnim ujedinjenjem Tajvana ostatkom Kine i odvraćanje bilo kakvog pokušaja Tajvana za proglašenjem naovisnosti, bili su glavni pokretač za modernizaciju kineske vojske", navodi se u tom izvješću koje nosi radni naslov "Kineska vojna moć", prenosi CNN.

U izvješću se upozorava da je Kina zbog očekivanja Pekinga da bi se strane sile mogle uplesti u njihove odnose s Tajvanom, razvila čitav niz sustava za odvraćanje i sprječavanje projekcije sile bilo koje strane sile u regiji.

Kina je jasno dala do znanja američkoj vojsci da neće tolerirati uplitanje u odnose između njih i Tajvana. "Ako netko i pokuša odvojiti Tajvan od Kine, kineska će vojska učiniti štogod je potrebno da bi očuvala nacionalno ujedinjenje, nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je američkom admiralu Johnu Richardsonu kineski general Li Zuocheng. Američki admiral nalazi se trenutno u četverodnevnom posjetu Kini.

DIA procjenjuje da je Kina povećala vojni proračun u 2018. godini na preko 200 milijardi dolara, što predstavlja trostruko povećanje od 2002. godine. Do novih tehnologija Kinezi su dolazili ne birajući sredstva, a iako je njihov vojni proračun znatno manji od američkog (koji iznosi oko 700 milijardi dolara), Kinezi uživaju u prednosti izbjegavanja skupocjenog samostalnog istraživanja i razvoja novih tehnologija.

"Umjesto toga, Kina je rutinski usvajala najbolje i najučinkovitije platforme koje se mogu pronaći u stranim vojskama, bilo putem izravne kupovine, retrogradnje ili krađe intelektualnog vlasništva", stoji u izvješću.

''Kina je na prekretnici uporabe nekih od najmodernijih sustava naoružanja u svijetu, a u nekim područjima, oni su već vodeći na svijetu", ističe direktor DIA-e, general Robert Ashley.

Tome u prilog govori i činjenica da je Kina prva u svijetu razvila sustav namijenjen specifično protiv nosača aviona.

Ipak, unatoč kineskoj ekspanziji vojne prisutnosti putem umjetno izgrađenih otoka u Južnom kineskom moru, američki Pentagon procjenjuje da Kinezi ipak traže izbjegavanje sukoba.

Ranije spomenuti američki admiral Richardson, poručio je da će SAD i dalje provoditi zakonite i rutinske operacije diljem svijeta u zaštiti prava korištenja mora i zračnog prostora za sve.

Kinezima je poručio da izbjegavaju opasne poteze tijekom tih operacija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju