Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplozije kod bolnica

Što se događa u pojasu Gaze? Pogledajte veliku analizu reportera Dnevnika Nove TV

Aktualno Galerija Mjesta prodora izraelske vojske u Gazu Mjesta prodora izraelske vojske u Gazu Foto: Dnevnik Nove TV Karta bolnica u Gazi Karta bolnica u Gazi Foto: Dnevnik Nove TV Karta tunela u Gazi Karta tunela u Gazi Foto: Dnevnik Nove TV +0 Karta Gaze Galerija 1/4 >>
Palestinski liječnici kažu da izraelska vojska traži evakuaciju bolnica na sjeveru pojasa Gaze. Eksplozije potresaju neposrednu blizinu bolnica. Reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota otkriva kakvo je stanje u bolnicama.

"Može se reći da je sve u pojasu Gaze u neposrednoj blizini bolnica. Radi se o teritoriju od tek 365 kilometara četvornih, što je manje od primjerice površine otoka Brača. Pojas Gaze je kao klin uvučen u teritorij Izraela. Dug je 40-ak i širok između 6 i 12 kilometara", pojasnio je Danijel Vrbota.

Tu živi oko dva milijuna stanovnika što pojas Gaze čini jednim od najgušće naseljenih područja na planetu s oko 5 i pol tisuća stanovnika po kilometru četvornom.

"Preciznih podataka nema pa neke procjene govore i o gotovo dva milijuna i 400 tisuća stanovnika što znači čak 6 i pol tisuća na kilometar četvorni", rekao je Vrbota.

Za sve te ljude skrbi 10-ak većih bolnica. Prema UN-ovim nekoliko godina starim podacima, u njima je bilo oko dvije i pol tisuće kreveta.

Pročitajte i ovo Tuga u Gazi Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Napad na izbjeglički kamp najveći masakr od bombardiranja bolnice: "Većina ozlijeđenih su žene i djeca"

"Palestinski izvori javljaju da su bolnice pretrpane i da je samo u glavnom medicinskom kompleksu Al Shifa u gradu Gazi oko 5000 pacijenata. Većina je bolničkih kapaciteta na sjeveru pojasa Gaze. Liječnici tvrde da je izraelska vojska zatražila evakuaciju bolnica na jug. Isti je poziv čulo i lokalno stanovništvo ili više od milijun ljudi", otkrio je.

UN kaže da je gotovo 120 tisuća civila utočište potražilo u bolnicama. U njima su i stotine pacijenata koji se ne mogu micati.

"Svi bi oni trebali otići južno od vadija Gaza. I natiskati se na jugu pojasa Gaze jer Egipat ne otvara granicu. Na teritoriju sjeverno od vadija izraelska je vojska u kopnenoj ofenzivi", pojasnio je Vrbota.

"Tenkovi su viđeni na jugoistočnim i južnim prilazima gradu Gazi. Čini se da je cilj izraelske vojske prepoloviti teritorij. Napreduje polako i čini se zasad izbjegava gušće naseljena područja. Jedan od mogućih razloga je i gusta mreža podzemnih tunela koje je sagradio Hamas, često nazvanih i Gaza metro", dodao je.

Pročitajte i ovo Palestinska djeca prekrivena prašinom od izraelskog zračnog napada sjede u krugu bolnice u Rafahu, u južnom pojasu Gaze Izgubljena budućnost Užas pred našim očima: U samo tri tjedna u Gazi je ubijeno više djece nego u sukobima širom svijeta u cijeloj 2022.

Lokacije tunela ucrtanih na karti izraelska vojska je objavila prije dvije godine. Dužnosnici Hamasa tada su govorili da su tuneli dugi čak 500 kilometara.

"Usporedbe radi – to je gotovo polovica ukupne duljine njujorškog sustava podzemne željeznice. Možemo pretpostaviti da je od tada mreža dodatno proširena. Tuneli prolaze ispod stambenih četvrti, vjerojatno i ispod bolnica. Izraelski izvori čak tvrde da je jedno od Hamasovih zapovjednih mjesta u bunkeru ispod bolnice Al Shifa", rekao je za kraj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene