Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi nacrt rezolucije o Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vijeću sigurnosti UN-a stavljen je u optjecaj novi nacrt rezolucije o Kosovu, u kojem se uz određene izmjene teksta i dalje predviđa nezvisnost za tu otcijepljenu srbijansku pokrajinu, zbog čega je ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin odmah odbacio taj nacrt.

Novi nacrt predstavila je Velika Britanija u ime SAD i europskih predlagača rezolucije, a veleposlanik SAD Zalmay Khalilzad, predsjedavajući Vijeća u svibnju, kazao je kako 'nacrt sadrži neke izmjene u tekstu, ali je srž prijedloga da će Kosovo ući u novu fazu na putu da postane neovisno'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hitna sjednica Vijeća sigurnosti 'Izraelska akcija jednaka je piratstvu i banditizmu' Slika nije dostupna Upozorio Ban Ki-Moona Tadić u UN-u: Mesićeva izjava mahanje je sabljom

Najznačajnija izmjena u tekstu navodno je odrednica kojom se 'podupire' neovisnost za Kosovo, dok se ranijom formulacijom 'odobravala' neovisnost.

Na pitanje novinara hoće li predlagači nastaviti prema usvajanju rezolucije unatoč prijetnji ruskog veta, Khalizad je rekao kako su oni 'otvoreni za konstruktivne zamisli i prijedloge, te da su voljni pregovarati', ali je 'loptica na ruskoj polovici igrališta' i očekuju se njihovi prijedlozi.

Khalilzad je naglasio kako su predlagači uvjereni da je 'neovisnost Kosova neizbježna' i za petak najavio nastavak konzultacija na razini stručnjaka.

Ocijenio je da bi Vijeće sigurnosti idućeg tjedna moglo glasati o rezoluciji.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin izjavio je kako njegova zemlja ne podržava novu verziju rezolucije, jer u nju nisu ugrađene temeljena stajališta Rusije, koja traži nastavak pregovora o Kosovu.

'Nacrt uključuje neke manje izmjene, ali ne uključuje glavne
zabrinutosti i temeljna stajališta koje je rusko izaslanstvo iznijelo članicama Vijeća sigurnosti. Ništa se nije promijenilo. Stvari su gdje su i bile prije nacrta', kazao je Čurkin.

Naglasio je kako Rusija nije sudjelovala u izradi nacrta, te najavio kako će ruski stručnjak u petak 'možda' sudjelovati u konzultacijama, ali bez ovlasti da sudjeluje u uređivanju teksta.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey u četvrtak je kazao kako postoji konsenzus da je 'vrijeme dovesti do zaključenja pitanje Kosova u skladu s temeljnim odrednicama Ahtisaarijeva plana'.

Naglasio je kako SAD žele da svi podrže rezoluciju jer vjeruju kako je važno da se dobije 'snažna rezolulucija' kojom će se implemetirati Ahtisaarijev plan o nadziranoj neovisnosti za Kosovo.

'To je bitno za stabilnost regije, za ljude u Srbiji, za Kosovare, za druge u regiji, kako bi mogli ispuniti svoje ciljeve integriranja u euroatlantske institucije, od EU do NATO-a i drugih organizacija', reko je Casey, odbivši prognozirati kada će 15 članica Vijeća sigurnosti glasovati o rezoluciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene